moguće odvajanje veće rezerve za pokrivanje rizika kreditiranja

ECB: Banke u evrozoni dobro podnele nedavni stres

BankeEUNovac

31.5.2023 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

ECB: Banke u evrozoni dobro podnele nedavni stres ECB: Banke u evrozoni dobro podnele nedavni stres
Bankarski sistem u evrozoni je „još krhak“ i mogu da ga ugroze spoljni finansijski potresi, navela je Evropska centralna banka (ECB) u redovnom polugodišnjem... ECB: Banke u evrozoni dobro podnele nedavni stres

Bankarski sistem u evrozoni je „još krhak“ i mogu da ga ugroze spoljni finansijski potresi, navela je Evropska centralna banka (ECB) u redovnom polugodišnjem izveštaju.

Od početka marta, tri američke banke su propale u navali uplašenih štediša na depozite. U Evropi, veliku Credit Suisse je spasla samo hitna državna intervencija, prenosi DPA.

Bankama problem prave i brzo narasle kamate, posle godina na nuli ili u negativnoj zoni, navodi ECB u izveštaju objavljenom u sredu.

„Za trajnu finansijsku stabilnost ključna je stabilnost cena,“ rekao je potpredsednik ECB Lui de Gindo (Luis de Guindos). „Oštrija monetarna politika za suzbijanje inflacije, međutim, može da eksponira slabosti finansijskog sistema.“

ECB ocenjuje da su banke u evrozoni dobro podnele nedavni stres, „ali veći troškovi finansiranja i manje kvalitetna aktiva mogu erodirati profitabilnost.“ Banke će, naime, možda morati da odvoje veće rezerve za pokrivanje rizika kreditiranja.

„U tom kontekstu, neophodno je kompletiranje bankarske unije i, posebno, uspostavljanje zajednički evropski sistem osiguranja depozita,“ naglasila je ECB.

Evropljani već godinama raspravljaju o prekograničnom osiguranju depozita kao trećem stubu evropske bankarske unije, pored zajedničkog nadzora banaka i zajedničkih kriznih institucija.

U Nemačkoj, koja ima dobro popunjene fondovi za krizne situacije, postoji otpor prekograničnom osiguranju depozita, jer domaće banke strahuju da će njihova sredstva otići na finansiranje neuspeha banaka u drugim državama.

Tagovi
BANKE ECB NOVAC
 • SUNCE

  31.5.2023 #1 Author

  Ja bih pre rekla da su u haosu i stalnom strahu od propadanja.

  Odgovori

 • Emilija

  31.5.2023 #2 Author

  Svuda je tesko

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.