problemi sa budžetom i inflacijom

Fijala: Češka ekonomski nije u situaciji da razmišlja o uvođenju evra

EUNovac

26.5.2023 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fijala: Češka ekonomski nije u situaciji da razmišlja o uvođenju evra Fijala: Češka ekonomski nije u situaciji da razmišlja o uvođenju evra
Premijer Češke Petr Fijala izjavio je u petak da ekonomska situacija u toj zemlji nije dovoljno dobra da bi vlada u ovom mandatu mogla... Fijala: Češka ekonomski nije u situaciji da razmišlja o uvođenju evra

Premijer Češke Petr Fijala izjavio je u petak da ekonomska situacija u toj zemlji nije dovoljno dobra da bi vlada u ovom mandatu mogla da razmišlja o uvođenju evra ili da određuje neki rok ulaska u evrozonu.

„Češka ne ispunjava kriterijume iz Mastrihta koji su uslov za ulazak u evrozonu. S obzirom na to kakva je ekonomska situacija to u stvari sada nije ni tema koju možemo da rešavamo u ovom izbornom periodu“, rekao je Fijala.

„Češka prvo mora da sredi svoj budžet i ukroti inflaciju. Dok ne budemo ispunjavali kriterijume ta debata i nije da li da ili da ne pređemo na evro“, kazao je Fijala u razgovoru za novinsku agenciju ČTK, prenela je Beta.

Vlada je krajem prošle godine odlučila da, za sada, ne treba da određuje rok kada bi češku krunu zamenio evro.

Premijer Fijala rekao je da je sada prvi zadatak usvajanje paketa 58 mera za konsolidaciju javnih finansija bez kojeg bi ionako rekordni budžetski deficit, delimično nasleđe prethodne vlade populističkog premijera Andreja Babiša u vreme pandemije korona virusa, bio skoro za trećinu veći naredne godine, za još četiri milijarde evra.

Vlada je usvojila izmene u penzijskom sistemu, promenu stope PDV-a, ukidanje mnogih poreskih izuzetaka i olakšica, mnogih dotacija, povećanja doprinosa za osiguranje kod fizičkih lica preduzetnika i smanjenje budžetskih troškova pre dve nedelje.

Protiv paketa pobunili su se sindikati a opozicija na čelu sa najjačom strankom, ANO, bivšeg premijera Babiša, optužila je vladu da je „asocijalna“. Pošto vlada desnog centra premijera Fijale ima komotnu većinu od 108 glasova od 200 poslanika donjeg doma opozicija je najavila opstrukcije u Poslaničkom domu parlamenta.

„Kada se usvoji paket štednje i reforme penzija vlada će se koncentrisati na ubrzavanje i realizaciju velikih strateških projekata koji će biti motor češke privrede u narednoj deceniji. Od brzih pruga, preko dogradnje nuklearnih elektrana, obnovljivih izvore, ubrzanja stambene izgradnje do giga fabrike za baterije“, kazao je češki premijer.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...