Vrednost indeksa ipak daleko ispod dugoročnog proseka

Stabilna očekivanja potrošača u evrozoni tokom maja

EUVesti

23.5.2023 11:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stabilna očekivanja potrošača u evrozoni tokom maja Stabilna očekivanja potrošača u evrozoni tokom maja
Očekivanja potrošača u evrozoni bila su više-manje stabilna u maju, zadržavši se znatno ispod dugoročnog prosjeka, pokazale su procjene Evropske komisije. Indeks očekivanja potrošača... Stabilna očekivanja potrošača u evrozoni tokom maja

Očekivanja potrošača u evrozoni bila su više-manje stabilna u maju, zadržavši se znatno ispod dugoročnog prosjeka, pokazale su procjene Evropske komisije.

Indeks očekivanja potrošača u evrozoni u maju je uvećan samo 0,1 bod u odnosu na april, na minus 17,4 boda, kazali su iz EK.

Na nivou cena cele EU očekivanja potrošača blago su poboljšana, što se ogledalo u rastu indeksa za 0,6 bodova u odnosu na aprilsku vrednost, na -18,3 boda, prenosi Mina. Vrednosti indeksa i za dvadesetočlanu evrozonu i EU u celini i dalje su znatno ispod dugoročnog proseka, navodi EK u redovnom mesečnom izveštaju.

U septembru su se indeksi spustili na najniži nivo otkada Komisija objavljuje izveštaje, odražavajući strahovanja građana na oba područja od poskupljenja hrane i energije početkom zime.

Aktuelna anketa sprovedena je od 1. do 21. maja. Kompletan izveštaj EK obuhvata i očekivanja u industriji, maloprodaji, uslužnom i građevinskom sektoru, a biće objavljen krajem meseca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...