Bazna inflacija blago usporila na 5,6 odsto

Inflacija u evrozoni u aprilu porasla na sedam odsto

BankeBerzaEUPoslovanje

2.5.2023 13:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u evrozoni u aprilu porasla na sedam odsto Inflacija u evrozoni u aprilu porasla na sedam odsto
Godišnja stopa inflacije u evrozoni u aprilu je porasla na sedam odsto, nakon 6,9 procenata u martu, objavio je u svojoj prvoj proceni Zavod... Inflacija u evrozoni u aprilu porasla na sedam odsto

Godišnja stopa inflacije u evrozoni u aprilu je porasla na sedam odsto, nakon 6,9 procenata u martu, objavio je u svojoj prvoj proceni Zavod za statistiku EU – Eurostat, dok je bazna inflacija usporila prvi put u poslednjih 10 meseci, ali je i dalje na visokom nivou od 5,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Prema glavnim komponentama, najveći rast cena na godišnjem nivou bio je u segmentima hrane, alkohola i duvana – 13,6 odsto u poređenju sa 15,5 odsto u martu.

Kod neenergetskih industrijskih proizvoda rast je iznosio 6,2 odsto, naspram 6,6 odsto mesec dana ranije, usluge su porasle za 5,2 procenta posle 5,1 odsto u martu, a kod energije je zabeležen rast od 2,5 odsto, nakon pada od 0,9 odsto.

Najveća godišnja stopa inflacije, prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena (HICP), u martu je procenjena u Letoniji, i to 15 odsto, a slede Slovačka sa 14 i Litvanija s 13,3 odsto. Najniže stope procenjene su u Luksemburgu od 2,7 procenata i Belgiji od 3,3 odsto.

Na mesečnom nivou cene su pale samo u Belgiji, dok je najveće povećanje zabeleženo na Malti od 3,2 odsto i Estoniji od 1,9 odsto.

Godišnja inflacija u evrozoni, april 2023 / Izvor: Eurostat

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i energije, usporila je u evrozoni na 5,6 odsto sa 5,7 odsto u martu.

Analitičari procenjuju da će Evropska centralna banka morati da nastavi sa podizanjem referentne kamatne stope na svom narednom sastanku u četvrtak, ali je moguće da to povećanje neće biti tako agresivno kao do sada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...