fokus i dalje treba da bude na rešavanju povećanja cena

Inflacija u evrozoni popušta, iako ECB i dalje ima restriktivne planove

BankeEU

1.6.2023 15:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u evrozoni popušta, iako ECB i dalje ima restriktivne planove Inflacija u evrozoni popušta, iako ECB i dalje ima restriktivne planove
Osnovna inflacija u zoni evra pala je više nego što se očekivalo, iako je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) istakla da... Inflacija u evrozoni popušta, iako ECB i dalje ima restriktivne planove

Osnovna inflacija u zoni evra pala je više nego što se očekivalo, iako je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) istakla da nema jasnih dokaza da je dostigla vrhunac i najavila da će i dalje podizati kamatne stope.

Prema Bloombergovom istraživanju cene goriva i hrane porasle su za 5,3 odsto u odnosu na maj prethodne godine, što je manje u odnosu na aprilsko povećanje od 5,6 procenata i manje od srednjeg povećanja od 5,5 odsto.

Sa jedne strane podaci pokazuju velika usporavanja za četiri vodeće ekonomije evrozone od 20 zemalja i biće prihvaćeni od strane političara i kreatora monetarne politike, a sa druge strane građani ovog kontinenta se bore sa velikim poskupljenjima.

Zvaničnici Evropske centralne banke planiraju da nastave podizanje kamatnih stopa, jer smatraju da finansijski problemi još uvek nisu prošlost.

U prilog tome govori i izjava Lagardove da nema jasnih dokaza da je inflacija dostigla vrhunac i da i dalje treba raditi na nalaženju prostora za dovođenje kamatnih stopa do dovoljno restriktivnog nivoa.

Prva recesija u Nemačkoj od početka pandemije, pokazala nam je da je i najveća privreda na kontinentu ranjiva, iako je potrošila velike količine novca da zaštiti domaćinstva od rastućih računa za energiju nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U međuvremenu Evropska centralna banka upozorila je ove sedmice da stroga politika stavlja finansijska tržišta u opasnost od negativnih šokova i testira otpornost domaćinstava, kompanija, vlada i sektora nekretnina.

Zaključak bi bio da fokus i dalje treba da bude na rešavanju povećanja cena, što uključuje ne samo povećanje troškova pozajmljivanja, već i njihovo održavanje kada dostignu svoj vrhunac.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...