mmf predviđa rast ostrvske ekonomije za 0,4 odsto ove godine

Ekonomija Velike Britanije izbegla recesiju, ali inflacija ostaje zabrinjavajuće visoka

Vesti

23.5.2023 17:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ekonomija Velike Britanije izbegla recesiju, ali inflacija ostaje zabrinjavajuće visoka Ekonomija Velike Britanije izbegla recesiju, ali inflacija ostaje zabrinjavajuće visoka
Ekonomija Velike Britanije će ove godine izbeći pad u recesiju prema poboljšanim prognozama rasta koje je objavio u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF). U... Ekonomija Velike Britanije izbegla recesiju, ali inflacija ostaje zabrinjavajuće visoka

Ekonomija Velike Britanije će ove godine izbeći pad u recesiju prema poboljšanim prognozama rasta koje je objavio u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF).

U svojoj poslednjoj proceni britanske ekonomije MMF navodi da se domaća potražnja pokazala otpornijom nego što se očekivalo uprkos porastu troškova energije, prenosi Beta.

Trenutno MMF predviđa da će ekonomija Velike Britanije porasti za 0,4 odsto ove godine, što je povećanje u odnosu na prethodno prognoziranje pada od 0,3 odsto. Prognoza se poklapa sa onim Banke Engleske, koja je takođe povećala svoje ekonomske izglede. 

Međutim MMF kaže da će inflacija ostati visoka u narednim godinama i da će se vratiti na cilj Banke Engleske od dva odsto sredinom 2025. godine, šest meseci kasnije nego što je predviđala ranije ove godine.

Kao i druge centralne banke i Banka Engleske je podizala kamatne stope u poslednjih 18 meseci nakon naglog porasta inflacije, do koje je došlo prvo zbog pandemije korona virusa, a zatim ruske invazije na Ukrajinu, zbog čega su cene energenata i hrane porasle.

Očekuje se da će brojke pokazati da se inflacija u Velikoj Britaniji vratila ispod 10 odsto po prvi put od avgusta, uglavnom zbog toga što će nagli skok cena izazvan invazijom Ukrajine biti isključen iz godišnjeg računa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...