Očekuje se smanjenje cena neprerađene hrane, voća i povrća

Viceguverner: Inflacija drastičnije u padu od polovine godine

Srbija

26.5.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Viceguverner: Inflacija drastičnije u padu od polovine godine Viceguverner: Inflacija drastičnije u padu od polovine godine
Inflacija se nalazi u silaznoj putanji i trebalo bi da od polovine godine bude još drastičnije u padu, rekao je za RTS Nikola Dragašević,... Viceguverner: Inflacija drastičnije u padu od polovine godine

Inflacija se nalazi u silaznoj putanji i trebalo bi da od polovine godine bude još drastičnije u padu, rekao je za RTS Nikola Dragašević, viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) i ukazao na to da je u aprilu inflacija smanjena za 1,1 procentni poen u odnosu na mart kada je iznosila nešto više od 16 odsto, a da je tome najviše doprineo pad cena hrane i energenata.

Dragašević je rekao je da bi svaki naredni mesec trebalo da doprinese dodatno smanjenju cena, kako u segmentu hrane, tako i u ukupnoj potrošačkoj korpi.

„Očekujemo da će sezonski doći do pojeftinjenja cena neprerađene hrane, voća i povrća. Već sada vidimo takve tendencije. Iako imamo konzervativni pristup i projektujemo nižu od prosečne poljoprivredne sezone, očekuje se da bi do kraja godine cene neprerađene hrane mogle imati čak i negativan doprinos inflaciji“, kazao je Dragašević za RTS.

Objasnio je i zašto ne padaju cene pekarskih proizvoda iako je značajno pala cena pšenice.

„Imajući u vidu psihologiju, odnosno to na šta računaju sami proizvođači ovde, da je inflacija bila nešto istrajnija u prethodnom periodu, oni će verovatno još nekoliko meseci zadržati svoju maržu, ali će morati u narednom mesecima da prilagođavaju cene nadole“, rekao je viceguverner.

Prema njegovim rečima, zbog manjeg utroška energije i jeftinijeg voća i povrća tokom leta očekuje nešto bolji standard građana, a oni koji su zaduženi u dinarskim kreditima ne bi trebalo da očekuju povećanje rata ako se nastave ovakvi ekonomski trendovi.

Zaduženi u evrima će ipak imati povećanje rata jer se, kako je rekao Dragašević, očekuje da će Evropska centralna banka nastaviti sa podizanjem referentne kamatne stope, što bi se odrazilo na euribor, a samim tim i na više troškove otplate.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.