centralne banke moraju da ostanu na svom kursu

Georgijeva: Smanjenje kamatnih stopa pre početka 2025. godine

BankeSvet

24.5.2023 15:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Georgijeva: Smanjenje kamatnih stopa pre početka 2025. godine Georgijeva: Smanjenje kamatnih stopa pre početka 2025. godine
Ocenjujući povećanje kamatnih stopa centralnih banaka, generalna direktora Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva je rekla da je rano da se one vrate na raniji... Georgijeva: Smanjenje kamatnih stopa pre početka 2025. godine

Ocenjujući povećanje kamatnih stopa centralnih banaka, generalna direktora Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva je rekla da je rano da se one vrate na raniji nivo, i dodala da smanjenje očekuju pre početka 2025. godine.

Kristalina Georgijeva istakla je da su centralne banke delovale koordinirano te da je inflacija u opadanju, prenela je Anadolu Agency.

Ipak, bazna inflacija zbog cena hrane, još uvek ne funkcioniše na način na koji bi trebalo, dodala je ona tokom Katarskog ekonomskog foruma u ​​glavnom gradu Dohi.

Georgijeva je naglasila da centralne banke moraju da ostanu na svom kursu, jer ako se prerano povuku i ublaže kamatne stope, onda inflacija može biti problem za rast na duži vremenski period.

Tekući rat Rusije i Ukrajine koji je počeo 24. februara 2022. i teške dve godine pandemije korona virusa izazvali su značajne probleme u svetskoj ekonomiji, posebno u pogledu inflacije, pri čemu su centralne banke preduzele snažne i brze korake protiv stopa inflacije.

Fed je postepeno povećavao referentnu stopu, sa 0,25 odsto u januaru 2022. na 5,25, dok je referentna stopa Evropske centralne banke porasla na 3,25 odsto sa minus 0,5 odsto u junu 2022. Banka Engleske je takođe povećala svoju referentnu stopu za više od 10 puta.

Neki ekonomisti i institucije upozoravaju centralne banke da izazivaju globalnu recesiju insistiranjem na povećanju kamatnih stopa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...