Šefica MMF poziva na oprez

Georgijeva: Povećan rizik od finansijske nestabilnosti

Svet

27.3.2023 08:18 Autor: Vladimir Jokanović 0

Georgijeva: Povećan rizik od finansijske nestabilnosti Georgijeva: Povećan rizik od finansijske nestabilnosti
Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva upozorila je na povećane rizike po finansijsku stabilnost i potrebu za oprezom nakon nedavnih previranja u bankarskom... Georgijeva: Povećan rizik od finansijske nestabilnosti

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva upozorila je na povećane rizike po finansijsku stabilnost i potrebu za oprezom nakon nedavnih previranja u bankarskom sektoru u razvijenim ekonomijama.

Govoreći na stručnoj konferenciji u Pekingu, šefica MMF-a rekla je da su neizvesnosti u svetskoj ekonomiji i dalje „izuzetno visoke“, a očekuje se da će se globalni ekonomski rast ove godine usporiti ispod tri odsto, zbog rata u Ukrajini, ekonomskih posledica pandemije i monetarnog pooštravanja, prenosi Financial Times.

„Rizici po finansijsku stabilnost su se povećali u vreme viših nivoa duga. Brza tranzicija sa produženog perioda niskih kamatnih stopa na mnogo više stope neophodne za borbu protiv inflacije neizbežno stvara stres i ranjivost, kao što smo videli nedavno u bankarskom sektoru“, navela je Georgijeva na godišnjem Kineskom razvojnom forumu.

Globalni finansijski sektor uzdrman je ovog meseca od kolapsa srednjih američkih banaka, kao i zbog preuzimanja švajcarske banke Credit Suisse. Akcije banaka oslabile su u petak, predvođene Deutsche bankom. To je primoralo nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Sholz) da istakne da „nema razloga za zabrinutost“.

MMF je procenio u januaru da će se globalni rast usporiti sa procenjenih 3,4 odsto u prošloj godini na 2,9 odsto ove godine. U 2024. globalni BDP trebalo bi da dostigne 3,1 odsto. Georgijeva je upozorila na opasnost od fragmentcije sveta na ekonomske blokove, rekavši da bi to bila „opasna podela koja će sve ostaviti siromašnijim i manje bezbednim“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...