Zvaničnici Fonda i Srbije razgovaraće o fiskalnoj politici i strukturnim reformama

Nova misija MMF neće zaboraviti EPS i Srbijagas

BankeInfrastrukturaInvesticijeSrbija

23.3.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 0

Nova misija MMF neće zaboraviti EPS i Srbijagas Nova misija MMF neće zaboraviti EPS i Srbijagas
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu sa novim šefom Donalom Makgetigenom (Donal McGettigan), stiže u Beograd gde će se sastati sa predstavnicima vlade... Nova misija MMF neće zaboraviti EPS i Srbijagas

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu sa novim šefom Donalom Makgetigenom (Donal McGettigan), stiže u Beograd gde će se sastati sa predstavnicima vlade i Narodne banke Srbije. Povod je sprovođenje novog aranžmana vrednog 2,4 milijarde evra, a prema najavi ministra finansija Siniše Malog, razgovaraće se o fiskalnoj politici i reformskoj agendi.

Ekonomista Mihailo Gajić za Biznis.rs podseća da je u fokusu MMF-a reforma energetskog sektora u Srbiji i ocenjuje da ne treba očekivati da će misija „zažmuriti“ kada je reč o transformaciji poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa.

„Tokom Misije nas očekuju razgovori o stand-by aranžmanu koji smo dogovorili sa MMF-om, a koji je vredan oko 2,4 milijarde evra. Sa predstavnicima MMF-a razgovaraćemo o fiskalnoj poziciji naše zemlje i makroekonomskoj stabilnosti, fiskalnim izgledima za ovu godinu, strukturnim reformama sa kojima nastavljamo“, objavio je ministar Mali na Instagramu posle susreta sa šeficom beogradske kancelarije MMF-a Julijom Ustjugovom.

Iako ministar nije eksplicitno naveo da će biti reči o konsolidaciji poslovanja dva ključna preduzeća iz energetskog sektora, Elektroprivrede Srbije i Srbijagasa, očekuje se da će to biti jedna od najvažnijih tema prvog susreta timova Vlade Srbije i MMF-a.

„Kada pročitamo na šta se Srbija obavezala sklapajući novi aranžman, može se reći da se 90 odsto sporazuma odnosi upravo na EPS i Srbijagas, bilo da se radi o politici cena, bilo o reformi njihovog poslovanja. I zato ne treba očekivati da MMF ‘zažmuri’ na ta pitanja, već da će to biti glavna stvar koju će proveravati“, podseća Gajić koji vodi ekonomska istraživanja u organizaciji Libertarijanski klub.

Mihailo Gajić / Foto. Milica Rilak, Biznis.rs

Štaviše, u prvom obraćanju srpskoj javnosti, na nedavno završenom Kopaonik biznis forumu, novi šef misije Donal Makgetigen poručio je da cene u energetskom sektoru moraju da nastave da rastu i da nije trenutak da se taj rast zaustavi.

Kada je reč o državnim i javnim preduzećima iz energetskog sektora, novi šef misije MMF je podsetio da je u toku rad na novom Zakonu o javnim i državnim preduzećima i budući propis nazvao „neverovatno važnim“ za povećanje nezavisnosti poslovanja i profesionalizacije upravljanja, a istakao je i da EPS mora postati akcionarsko društvo, kao i da mu je potreban plan restrukturiranja.

Gajić podseća da su neki koraci u tom pravcu već napravljeni.

„Privode se kraju statutarne promene kako bi se EPS registrovao kao akcionarsko društvo, a povećane su cene struje i gasa u januaru, uz najave da će se sa tim nastaviti u maju i dalje prema dogovorenom ritmu. U aranžmanu je navedeno da bi politika cena trebalo da bude takva da do kraja godine odražava sve troškove u proizvodnji, dok je za cenu gasa takav cilj postavljen do kraja 2024. godine“, rekao je Gajić za Biznis.rs.

Donal Makgetigen / Foto: PrintScreen KBF Live

Aranžmanom je, inače, predviđeno da će dalji rast cena struje i gasa biti postepen za domaćinstva, kao i za privredu, kako bi se ograničili negativni društveni i ekonomski uticaji, dok će najugroženijima biti obezbeđena ciljana budžetska podrška.

„Potrebna prilagođavanja tarife biće ponovo procenjena tokom kontrolnih misija ili ranije, ako cene gasa porastu“, stoji u dokumentu MMF objavljenom na portalu Fonda, u kome je potom navedeno da će uz povećanja cene struje od osam odsto i gasa od 11 odsto u januaru uslediti i nova poskupljenja.

„Kada je reč o električnoj energiji, procenjuje se da je kombinovano prilagođavanje tarife za oko 15 procenata dovoljno za postizanje povrata troškova. Ovo će se postići kroz povećanje od osam odsto koje je na snazi od početka 2023. i za osam procenata od maja 2023. godine“, stoji u dokumentu MMF-a.

„Što se tiče gasa, privremene kalkulacije (vođene terminskim tržišnim cenama) sugerišu da bi moglo da bude potrebno povećanje prosečnih cena među korisnicima za oko 45 odsto na srednji rok za postizanje potpunog povrata troškova. Poskupljenje od 11 odsto će biti na snazi od početka 2023. godine, a nakon toga sledi poskupljenje od 10 odsto od maja 2023. godine, kao i novembra 2023. i maja 2024. godine“, naveo je MMF.

Dušan Bajatović / Foto: PrintScreen KBF live

Da će gas poskupeti bar još jednom u toku ove godine – a verovatno i dva puta – potvrdio je i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na Kopaonik biznis forumu.

U obraćanju učesnicima Foruma Bajatović je rekao da mu se „čini“ da je MMF za potrebe Srbijagasa odobrio ukupno 800 miliona dolara iz aktuelnog aranžmana, i ocenio da „to uopšte nisu toliko velika sredstva ako finansirate i popunjavanje zaliha gasa, a u uslovima u kojima želite da zadržite vođenje socijalne politike“.

Na naše pitanje može li aranžman sa MMF da bude instrument koji će konačno dovesti do konkretnih promena u našem energetskom sektoru, a pogotovo kada je reč o transformaciji EPS-a i Srbijagasa, Gajić odgovara da je jasno da se reforme koje mogu da utiču na interese političkih i poslovnih grupa u Srbiji dešavaju samo onda kada „doteramo cara do duvara“.

„Deluje na prvi pogled da smo došli u takvu situaciju kada je EPS ‘ispao iz sistema’ u najgorem trenutku prošle godine. Ali, u poslednjih nekoliko meseci novi menadžment je počeo da ‘čisti Augijeve štale’, zima je bila blaga, a poboljšala se i hidrološka situacija, pa je EPS počeo da izvozi struju po višim cenama i poboljšava svoj bilans. Utoliko će biti teže da do ozbiljnijih reformi dođe, jer ako stanje nije kritično onda se smanjuje i pritisak na izvršnu vlast da povuče politički nepopularne poteze“, zaključio je Gajić u razgovoru za Biznis.rs.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...