Ministarka energetike najavila "godinu energetskih reformi"

Bajatović: Gas će poskupeti sigurno jednom, a možda i dva puta do kraja godine

Srbija

7.3.2023 12:38 Autor: Milica Rilak 3

Bajatović: Gas će poskupeti sigurno jednom, a možda i dva puta do kraja godine Bajatović: Gas će poskupeti sigurno jednom, a možda i dva puta do kraja godine
Desiće se poskupljenje gasa, sigurno jednom a možda i dva puta do kraja godine, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na Kopaonik biznis forumu,... Bajatović: Gas će poskupeti sigurno jednom, a možda i dva puta do kraja godine

Desiće se poskupljenje gasa, sigurno jednom a možda i dva puta do kraja godine, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na Kopaonik biznis forumu, tokom obraćanja na panelu na kome je učestvovala i ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović. Bajatović je prokomentarisao da je bolje da on najavi poskupljenje, jer kako je dodao „i sam je dežurni požarni“.

„Ako želite da držimo cenu gasa na nivou koji je ‘prihvatljiv’, a da u isto vreme Srbijagas investira, mi to ne možemo da uradimo bez da nam pomogne budžet Srbije“, rekao je Bajatović.

Dodao je da mu se „čini“ da je MMF za potrebe Srbijagasa odobrio ukupno 800 miliona dolara (iz aranžmana vrednog oko 2,4 milijarde evra) i ocenio da „to uopšte nisu toliko velika sredstva ako finansirate i popunjavanje zaliha gasa, a u uslovima u kojima želite da zadržite vođenje socijalne politike“.

„Posle poslednjeg povećanja, cena gasa na tržištu Srbije je 393 dolara za hiljadu metara kubnih bez troškova Srbijagasa, dok bi trebalo da bude minimalno 727 dolara, uzimajući u obzir cenu po kojoj je kupljen“, pojasnio je Bajatović.

Energetski panel – KBF 2023 / Foto: PrintScreen KBF Live

Ministarka Dubravka Đedović najavila je, tokom svog obraćanja, da će 2023. biti „godina energetskih reformi“.

„Ove godine moraćemo da izmenimo Zakon o energetici, kako bismo prihvatili regulativu EU, radimo na reformi javnih preduzeća kao i na završetku Nacionalnog energetskog i klimatskog plana“, rekla je tokom obraćanja na panelu „Energetska bezbednost i globalna ekonomska kriza – izazovi i preporuke za budućnost“.

Govoreći o „dugogodišnjim problemima u našem dvorištu“, navela je da su to neblagovremeno investiranje u proizvodnju uglja, nedostatak novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, potreba za unapređenjem energetske infrastrukture kao i nedovoljna produktivnost javnih preduzeća iz energetskog sektora, ali i „kolektivna neefikasnost u potrošnji energije“.

Primetila je da se neefikasnost potrošnje energije ogleda i u tome „što je u hotelu gde se održava Kopaonik biznis forum enormno toplo, pa se prozori drže otvorenima“.

Dubravka Đedović / Foto: PrintScreen KBF Live

Kada je reč o predstojećoj zimi, istakla je da je najvažnije obezbediti dovoljno energenata, pre svega gasa, kao i nafte i derivata.

„Po sadašnjim procenama, situacija je daleko od izvesne, pa i druge zemlje planiraju kako da dođu do tečnog gasa, LNG a računaće na gasovode TAP i TANAP kao i na Azerbejdžan. Mi očekujemo da ćemo, nakon kompletiranja interkonekcija, imati određenu sigurnost, a potrebno je kompletirati i unutrašnju gasovodnu mrežu“, rekla je Đedović.

Najavila je i da će se nastaviti razgovori o popunjenosti skladišta gasa u Mađarskoj.

„U isto vreme radimo na završetku termoelektrane Kostolac, koja bi trebalo da bude završena ove godine, i gde pratimo intenzivno radove. To je dodatnih pet odsto proizvodnih kapaciteta elektroprivrede“, podsetila je Đedović, a rekla je i da se planira pokretanje aukcija za obnovljive izvore energije.

„Na to smo se obavezali sebi i investitorima, kao i javnosti, i to je nešto što će biti završeno u narednih nekoliko meseci“, navela je tokom panel diskusije.

„Sigurno je da je pred nama mnogo posla, pre svega kako bismo se pripremili za narednu zimu. Ključne reči su jasni ciljevi, efikasnost i odlučnost, jer samo ako znamo kuda plovimo, vetrovi će biti povoljni“, zaključila je Đedović.

  • TATJANA

    8.3.2023 #1 Author

    Bice godina reformi jer će dva puta da poskupi

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.3.2023 #2 Author

    Sto znaci da cemo sve jod duplo vise da placamo…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    9.3.2023 #3 Author

    Tako su svi pametni ali rade samo za dvoje džep

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...