fokus na ulaganja u sektor energetike

Mali: Stendbaj aranžman garantuje da Srbija neće stati sa strukturnim reformama

Srbija

20.12.2022 12:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mali: Stendbaj aranžman garantuje da Srbija neće stati sa strukturnim reformama Mali: Stendbaj aranžman garantuje da Srbija neće stati sa strukturnim reformama
Zvanična potvrda Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o odobravanju ranije dogovorenog stendbaj aranžmana Srbiji je odlična vest i sigurnost da Srbija neće... Mali: Stendbaj aranžman garantuje da Srbija neće stati sa strukturnim reformama

Zvanična potvrda Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o odobravanju ranije dogovorenog stendbaj aranžmana Srbiji je odlična vest i sigurnost da Srbija neće stati sa strukturnim reformama, ocenio je danas ministar finansija Siniša Mali.

“Ovakva odluka borda je bila očekivana nakon dvonedeljnih razgovora sa stručnjacima MMF-a u Beogradu tokom kojih su se uverili u stanje srpskih javnih finansija i našu rešenost da reforme privedemo kraju“, ocenio je Mali odluku MMF-a koja je sinoć objavljena, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je podsetio da je tokom Misije MMF-a u oktobru dogovoreno da se aktuelni Instrument za koordinaciju politike zameni dvogodišnjim stendbaj aranžmanom ukupne vrednosti oko 2,4 milijarde evra, od čega će deo sredstava biti usmeren za ublažavanje posledica krize, a deo će služiti kao mera predostrožnosti, u slučaju daljih ekonomskih poremećaja.

„To je podrška dogovorenom ekonomskom programu i za nas znači očuvanje stabilnosti i dodatnu sigurnost“, ocenio je ministar finansija.

On je istakao da je novi aranžman garancija da će biti nastavljene strukturne reforme, s fokusom na veća ulaganja u sektor energetike koji je i jedan od generatora svetskih ekonomskih nestabilnosti.

„U prethodne tri godine smo sa više od devet milijardi evra pomogli privredu i građane. Želimo da nastavimo da budemo stub oslonca privrednoj aktivnosti, ali i očuvanju životnog standarda građana. Drugačiji je narativ u kom se borimo sa novom krizom i to je dobro i daje nadu da ćemo lakše prebroditi izazove koji nas čekaju“, objasnio je Mali.

MMF je početkom novembra, po okončanju posete Srbiji, ocenio da su postignuti izvandredni rezultati za vreme trajanja korona krize, ali da se na nju nadovezala nova kriza izazvana energetskom nestabilnošću te da je zato važan novi aranžman, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Delegacija MMF-a ocenila je tada da se Srbija, nakon snažnog oporavka od pandemije suočila sa spoljnim uticajima, ali da je uprkos tome održala stabilnost finansijskog sektora uz blago usporavanje rasta i inflaciju, uz očekivano smanjenje u sledećoj godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...