povećanje aktivnost nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije

MMF poboljšao prognozu za kinesku ekonomiju

InvesticijeNekretnineNovacSvet

4.2.2023 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

MMF poboljšao prognozu za kinesku ekonomiju MMF poboljšao prognozu za kinesku ekonomiju
Očekuje se da će kineska privreda doprineti četvrtini globalnog privrednog rasta ove godine, iako bi neizvesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli... MMF poboljšao prognozu za kinesku ekonomiju

Očekuje se da će kineska privreda doprineti četvrtini globalnog privrednog rasta ove godine, iako bi neizvesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Nakon što je u ponedeljak MMF objavio poboljšanu prognozu ovogodišnjeg rasta globalne privrede, revidirao je i prognozu za Kinu, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

“Očekuje se oporavak kineske privrede ove godine jer će se aktivnost povećati nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije, što će podstaknuti rast globalne privrede. Ovo je dobra vest za Kinu i svet”, naveo je MMF u svojoj godišnjoj proceni kineske privrede.

Ujedno je MMF ukazao na „značajne privredene izazove“, istakavši kontrakciju tržišta nekretnina i neizvesnost oko razvoja zaraze novim korona virusom. Među glavnim rizicima za Kinu ove godine naveo je usporavanje globalne potražnje, neizvesnost zbog rata u Ukrajini i geopolitičke napetosti.

Sektor nekretnina, koji zajedno sa građevinarstvom čini više od četvrtine kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), teško je pogođen otkako je Peking 2020. počeo suzbijati „preterano zaduživanje i divlje špekulacije“ u tom sektoru. „Međutim, dugoročno gledano, prepreke rastu također uključuju pad stanovništva i sporiji rast produktivnosti“, ocenjuje i MMF.

Broj stanovnika u Kini smanjio se prošle godine prvi put u više od šest decenija, pokazali su službeni podaci objavljeni prošli mesec, a zemlja od 1,4 milijarde stanovnika takođe je zabeležila rekordno nisku stopu nataliteta zbog starenja radne snage.

U svom ažuriranom izveštaju Svetsko privredni izgledi (WEO) u ponedeljak, MMF je poboljšao svoju prognozu ovogodišnjeg globalnog privrednog rasta za 0,2 postotna boda na 2,9 posto u poređenju sa poslednjim redovnim izveštajem prošle jeseni. Istovremeno je revidirao prognozu ovogodišnjeg rasta Kine na 5,2 odsto.

Prošle godine kineska privreda zabeležila je samo tri odsto rasta, na šta je najviše uticala teška stagnacija i produbljavanje krize u sektoru nekretnina. Ali, nakon gotovo tri godine strogih zdravstvenih restrikcija, službeni Peking je u decembru naprasno prekinuo sprovođenje nulte-covid-19 politike.

 • Milovan94

  4.2.2023 #1 Author

  Samo će Kinezi izvući profit iz ove lude situacije

  Odgovori

 • Gaga45

  5.2.2023 #2 Author

  Kinezi ce izvici profit izgleda uvek

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.2.2023 #3 Author

  Kinezi ce tek sad da nadohnade sve propusteno zbog zatvaranja…

  Odgovori

 • MADMAX

  5.2.2023 #4 Author

  Kina ima mega rast u poslednjih 30god.

  Odgovori

 • Ika

  5.2.2023 #5 Author

  Kinezi mogu da objasne MMF-u kako se to radi

  Odgovori

 • VANJA

  5.2.2023 #6 Author

  Oni se uvek dobro snalaze!

  Odgovori

 • MAJA

  6.2.2023 #7 Author

  Pa videćemo

  Odgovori

 • Coka13

  10.2.2023 #8 Author

  Oni uvek nađu način da peofitiraju!

  Odgovori

 • MALENA

  10.2.2023 #9 Author

  Oni uvek beleže privredni rast!

  Odgovori

 • BOJANA

  17.2.2023 #10 Author

  Za Kineze ne treba brinuti.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...