oživljavanje multilateralne saradnje od suštinskog značaja za dugoročni rast širom sveta

Georgijeva: Izbegavanjem protekcionizma može se postići snažan globalni oporavak

Svet

4.5.2023 18:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Georgijeva: Izbegavanjem protekcionizma može se postići snažan globalni oporavak Georgijeva: Izbegavanjem protekcionizma može se postići snažan globalni oporavak
Da bi se postigao snažan oporavak globalne ekonomije, Kristalina Georgijeva, izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pozvala je države na izbegavanje protekcionizma. „Jedan od... Georgijeva: Izbegavanjem protekcionizma može se postići snažan globalni oporavak

Da bi se postigao snažan oporavak globalne ekonomije, Kristalina Georgijeva, izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pozvala je države na izbegavanje protekcionizma.

„Jedan od najhitnijih koraka ka snažnom oporavku podrazumeva izbegavanje iskušenja novog oblika protekcionizma“, rekla je ona u svom govoru pod nazivom „Ujedinjeni protiv fragmentiranog sveta“ održanom na Briselskom ekonomskom forumu u Belgiji, prenosi Anadolu Agency.

Protekcionizam, koji uključuje vladine politike koje ograničavaju međunarodnu trgovinu da bi se pomoglo domaćoj privredi, postao je poslednjih godina kontroverzna tema usled bilateralnih trgovinskih odnosa zemalja.

Termin je od tada bio ruku pod ruku sa sve slabijim trgovinskim vezama između SAD i Kine, dve najveće svetske ekonomije, nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) početkom 2018. počeo da uvodi carine na mnoge proizvode uvezene iz drugih zemalja i optužuje Peking zbog nepoštene trgovinske prakse.

Georgijeva je u svom govoru naglasila da je oživljavanje multilateralne saradnje od suštinskog značaja za dugoročni rast širom sveta, posebno u periodu nakon pandemije, što uzrokuje poremećaje u lancu snabdevanja i rat Rusije protiv Ukrajine, koji dodaje zabrinutost odlukama zemalja o ulaganjima​​​​​.

„Sve ukupno, ovi trendovi stvaraju fragmentiraniji svet sa stvarnim ekonomskim troškovima“, rekla je Georgijeva, i dodala da bi fragmentacija trgovine mogla dugoročno koštati do sedam odsto globalnog BDP-a, prema istraživanju MMF-a.

Ako se na to doda i tehnološko razdvajanje, neke zemlje bi mogle da imaju i do 12 odsto gubitaka BDP-a, primetila je izvršna direktorka MMF-a.

Georgieva je pozvala na strukturne reforme i ulaganje u ljude, tehnologiju i inovacije u cilju poboljšanja obrazovanja, jačanja tržišta rada, modernizacije mreža socijalne zaštite i intenziviranja klimatskih akcija kako bi se osigurao održivi oporavak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...