Direktorka MMF u središtu skandala

Georgijeva negira da je ulepšavala biznis rejting Kine

BankeNovacSvetVesti

17.9.2021 12:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Georgijeva negira da je ulepšavala biznis rejting Kine Georgijeva negira da je ulepšavala biznis rejting Kine
Direktorka MMF Kristalina Georgijeva (Kristalina Georgieva) osporila je navode iz nezavisne istrage kojom je utrvrđeno da je na svom prethodnom poslu u Svetskoj banci... Georgijeva negira da je ulepšavala biznis rejting Kine

Direktorka MMF Kristalina Georgijeva (Kristalina Georgieva) osporila je navode iz nezavisne istrage kojom je utrvrđeno da je na svom prethodnom poslu u Svetskoj banci pritiskala osoblje da promeni izveštaj, kako ne bi naljutila Kinu.

Na osnovu nalaza, Svetska banka je objavila da je odmah obustavila svoj izveštaj o poslovanju nakon što su istragom utvrđene nepravilnosti u izdanjima za 2018. i 2020. godinu, prenosi Mint, pozivajući se na AFP. Georgijeva, bugarska državljanka koja je preuzela upravljanje MMF u oktobru 2019. godine, odbacila je zaključke u vezi sa svojom ulogom.

Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda
Zgrada MMF/Foto: Youtube Printscreen

„U osnovi se ne slažem sa nalazima i tumačenjima Istraživanja nepravilnosti u podacima jer se to odnosi na moju ulogu u izveštaju Svetske banke o poslovanju za 2018. godinu“, navela je Georgijeva u saopštenju. Optužbe bi mogle da naštete njenoj reputaciji i pruže argumente dugogodišnjim američkim kritičarima multilateralnih organizacija i njihovog odnosa prema Kini.

„Ovo su ozbiljni nalazi. Naša primarna odgovornost je očuvanje integriteta međunarodnih finansijskih institucija“, navedeno je u saopštenju američkog Ministarstva finansija, koje je istaklo da analizira izveštaj. Georgijeva je rekla da je upoznala MMF sa situacijom o ovom pitanju, ali nije navela kada je to učinila.

World Bank
Foto: Wikipedia.org

Svetska banka objavila je u izveštaju iz istrage „Doing Business“ da je pronašla toliko ozbiljna etička pitanja da je odlučila da napusti objavljivanje Doing Business liste. Rang Kine u izveštaju za 2018. godinu trebalo je da bude 85. a ne 78. stoji u izveštaju iz istrage, prenosi Bloomberg.

„Izgleda da su promene u kineskim podacima u 2018. godini rezultat dve različite vrste pritisaka koje je rukovodstvo banke izvršilo na tim Doing Business“, navedeno je u izveštaju Svetske banke. Banka trdi da je Kristalina Georgijeva, zajedno sa savetnikom, izvršila „pritisak“ da se „izvrše posebne promene u kineskim podacima u nastojanju da poveća svoj rang u isto vreme kada se od Kine očekivalo da igra ključnu ulogu u povećanju kapitala banke“.


Izveštaj o navedenim radnjama koje je preduzimala dok je bila na čelu Svetske banke, prosleđen je Komitetu za etiku MMF u okviru odbora direktora. O navodima će raspravljati panel u kojem su glavni predstavnici MMF, poznati kao izvršni direktori, iz Brazila, Francuske, Rusije, Velike Britanije i jednog grupnog predstavnika Irana, Maroka i Pakistana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...