Istraga pokazala da je bilo neregularnosti tokom 2018. i 2020. godine

Svetska banka privremeno ukinula objavljivanje Doing Business liste

BankeEUNovacSvetVesti

17.9.2021 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svetska banka privremeno ukinula objavljivanje Doing Business liste Svetska banka privremeno ukinula objavljivanje Doing Business liste
Svetska banka u izveštaju o poslovanju saopštila je da je privremeno ukinula objavljivanje godišnje Doing Business liste zbog nepravilnosti u izveštajima iz 2018. i... Svetska banka privremeno ukinula objavljivanje Doing Business liste

Svetska banka u izveštaju o poslovanju saopštila je da je privremeno ukinula objavljivanje godišnje Doing Business liste zbog nepravilnosti u izveštajima iz 2018. i 2020. godine.

„Poverenje u istraživanja Svetske banke je od vitalnog značaja. Ono informiše kreatore politika, pomaže zemljama da donose bolje odluke i omogućava zainteresovanim stranama da preciznije mere ekonomska i društvena poboljšanja. Takva istraživanja su takođe bila koristan alat privatnom sektoru, civilnom društvu, akademskim krugovima, novinarima i drugima, proširujući razumevanje globalnih pitanja“, naveli su u saopštenju.

Nepravilnosti u podacima o poslovanju 2018. i 2020. godine prijavljene su interno u junu prošle godine, te je rukovodstvo Svetske banke odlučilo da pauzira sledeći izveštaj i pokrenulo je niz pregleda i revizije izveštaja i njihove metodologije.  

„Osim toga, budući da su interni izveštaji pokrenuli etička pitanja, uključujući ponašanje bivših službenika odbora, kao i sadašnje i/ili bivše osoblje banke uprava je prijavila izveštaje o odgovarajućim mehanizmima interne odgovornosti banke”, dodaje se u saopštenju.

Nakon što su pregledali sve dosad dostupne informacije o poslovanju, uključujući nalaze prethodnih revizija i izveštaj koji je Banka objavila u ime odbora izvršnih direktora, menadžment Grupe Svetske banke doneo je odluku o prekidu objavljivanja Doing Business izveštaja.

“Grupacija Svetske banke ostaje čvrsto posvećena unapređenju uloge privatnog sektora u razvoju i pružanju podrške vladama u kreiranju regulatornog okruženja koje to podržava. Ubuduće ćemo raditi na novom pristupu proceni poslovne i investicione klime. Duboko smo zahvalni na naporima mnogih zaposlenih koji su marljivo radili na unapređenju agende poslovne klime i radujemo se što ćemo njihovu energiju i sposobnosti iskoristiti na nove načine”, zaključuje se u saopštenju Svetske banke.

Šefica MMF Kristalina Georgieva osporila je nezavisnu istragu na kojoj je utvrđeno da je na svom prethodnom poslu u Svetskoj banci pritiskala osoblje da promene izveštaj kako ne bi naljutili Kinu, prenosi AFP.

Izveštaj rangira zemlje na osnovu njihovih poslovnih propisa i ekonomskih reformi, a prema izveštaju istrage, Peking se žalio jer je 2017. godine prema rangiranju bio na 78. mestu liste. Naredne godine, Peking je pao na još nižu poziciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...