Da li će u septembru ponovo doći do povećanja kamatnih stopa u evrozoni?

Novi podaci o inflaciji u Nemačkoj i Španiji brinu Evropsku centralnu banku

BankeEUInvesticije

30.8.2023 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novi podaci o inflaciji u Nemačkoj i Španiji brinu Evropsku centralnu banku Novi podaci o inflaciji u Nemačkoj i Španiji brinu Evropsku centralnu banku
Inflacija je u Nemačkoj usporila manje nego što se očekivalo, a ubrzala u Španiji, nudeći zvaničnicima Evropske centralne banke delimičnu sliku cenovnih pritisaka u... Novi podaci o inflaciji u Nemačkoj i Španiji brinu Evropsku centralnu banku

Inflacija je u Nemačkoj usporila manje nego što se očekivalo, a ubrzala u Španiji, nudeći zvaničnicima Evropske centralne banke delimičnu sliku cenovnih pritisaka u regionu dok procenjuju da li da ponovo podignu kamatne stope.

Brojke objavljene u sredu samo za neke zemlje evrozone mogu poslužiti kao indikator šta će prikazati celokupni podaci u izveštaju dan kasnije. Kreatori evropske monetarne politike su istakli ranije da će pomno pratiti izveštaje o inflaciji kao ključne za svoju odluku o kamatnim stopama, koju će doneti 14. septembra.

Potrošačke cene u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji u regionu, porasle su za 6,4 odsto u avgustu u odnosu na godinu dana ranije, premašivši srednju procenu od 6,3 odsto u ranijoj prognozi, dok je međugodišnja inflacija u Španiji bila daleko niža, sa 2,4 odsto, ali je ponovo ubrzala u odnosu na prethodni mesec.

Nemačke obveznice smanjile su pad nakon objavljivanja ovih rezultata. Prinos na nemački 10-godišnji dug bio je za četiri bazna poena veći, na 2,55 odsto u poređenju sa 2,59 odsto ranije. Tržišta novca su zadržala kvote na povećanje kamatne stope za četvrtinu procentnog poena sledećeg meseca, piše Bloomberg.

Svaki dokaz o nastavku tvrdoglavog rasta potrošačkih cena mogao bi da ubedi Evropsku centralnu banku da ponovo poveća troškove zaduživanja. Zvaničnici vagaju da li su osnovni pritisci prejaki da bi rizikovali pauzu u povećanju kamata ili da li slabija privreda može da zaustavi inflaciju bez daljeg zaoštravanja.

  • colorida_cielo

    1.10.2023 #1 Author

    Celokupna situacija u Eu se posmatra kroz prizmu Nemačke, šta je sa ostalima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...