rast na 110 miliona barela dnevno do 2045. godine

OPEC očekuje veću potražnju za naftom

Svet

26.6.2023 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

OPEC očekuje veću potražnju za naftom OPEC očekuje veću potražnju za naftom
Globalna potražnja za naftom će za oko 20 godina porasti na 110 miliona barela dnevno, čime će svetska potražnja za energijom ojačati 23 odsto,... OPEC očekuje veću potražnju za naftom

Globalna potražnja za naftom će za oko 20 godina porasti na 110 miliona barela dnevno, čime će svetska potražnja za energijom ojačati 23 odsto, saopštila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

″Nafta je nezamenjiva u doglednoj budućnosti,” rekao je generalni sekretar OPEC-a Haitam Al Gais (Haitham Al Ghais), obraćajući se na inauguralnoj konferenciji Energy Asia održanoj u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru., prenosi Mina.

On je kazao da u OPEC-u procenjuju da će globalna potražnja za naftom porasti na 110 miliona barela dnevno do 2045. godine, dodajući da će nafta do tada i dalje činiti oko 29 odsto energetske mešavine.

„Vidimo da će se globalna potražnja za energijom povećati 23 odsto do 2045. godine“, rekao je Al Gais.

Prognoza je u suprotnosti s predviđanjima Međunarodne agencije za energiju (IEA) o smanjenju rasta godišnje potražnje s 2,4 miliona barela dnevno ove godine na 400.000 barela dnevno 2028. godine.

Pre dve sedmice, IEA je prognozirala da će globalna potražnja za naftom porasti šest odsto od prošle godine, na 105,7 miliona barela dnevno 2028, zahvaljujući petrohemijskom i avio-sektoru.

Al Gais je dodao da će nedovoljna ulaganja u naftnu industriju samo dovesti u pitanje održivost sadašnjih energetskih sistema i dovesti do „energetskog haosa“.

  • ELLA

    27.6.2023 #1 Author

    Samo ogromne pare su u igri

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...