U fokusu tržišta podaci američke vlade

Cene nafte blizu 76 dolara

Svet

8.7.2023 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene nafte blizu 76 dolara Cene nafte blizu 76 dolara
Cene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara pod pritiskom procena trgovaca da posustalo zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)... Cene nafte blizu 76 dolara

Cene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara pod pritiskom procena trgovaca da posustalo zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neće odvratiti centralnu banku od podizanja kamatnih stopa.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podne bila niža 38 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 76,14 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao po 50 centi nižoj cijeni, od 71,3 dolara, prenosi Mina.

U fokusu tržišta bili su podaci američke vlade, koji su pokazali pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici 1,5 miliona barela, snažniji nego što se očekivalo, naznačivši solidnu potražnju.

Potražnja je već sedmicama važna tema na tržištima zbog najavljenog podizanja kamatnih stopa u SAD-u i evrozoni koje već koči ekonomsku aktivnost.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) procjenjuje da će motor potražnje biti Kina, ali novi makroekonomski pokazatelji signaliziraju probleme u oporavku azijskog diva od strogih pandemijskih ograničenja, uz mlaku domaću i stranu potražnju.

U takvim uslovima raspoloženje na tržištu prigušilo je znatno usporavanje zapošljavanja u SAD-u u junu. Poslodavci su u prošlom mesecu neto otvorili tek nešto više od 200.000 novih radnih mjesta, gotovo 100.000 manje nego u maju.

Trgovci pak strahuju da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) uprkos tome nastaviti s podizanjem kamatnih stopa kako bi obuzdala inflaciju.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica poskupeo 94 centa, na 77,56 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • HANA

    9.7.2023 #1 Author

    Samo smo mi mimo sveta.
    Akcize i ostali nameti za pljačku.

    Odgovori

  • LEBRON

    17.9.2023 #2 Author

    Varira kao i uvek

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...