Trgovci prate ekonomske pokazatelje Kine i poteze centralnih banaka

Pala cena Brent nafte

SvetVesti

5.7.2023 10:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pala cena Brent nafte Pala cena Brent nafte
Cene sirove nafte koje su porasle posle vesti da će Saudijska Arabija nastaviti sa dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje u avgustu, kao i da će joj... Pala cena Brent nafte

Cene sirove nafte koje su porasle posle vesti da će Saudijska Arabija nastaviti sa dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje u avgustu, kao i da će joj se u tome pridružiti Rusija, u sredu pre podne različito su reagovale. Dok je cena referentne nafte Brent opala, američka WTI dobila je na vrednosti.

Neizvesnost na naftnim tržištima dovodi do toga da se trgovci bore da uravnoteže ekonomske rizike sa smanjenjem ponude, iako to nije njihova jedina briga, prenosi OilPrice. Portal se poziva na analizu Financial Timesa koja sugeriše da sve veći trošak kapitala drži cene nafte na niskom nivou.

Kada je Saudijska Arabija objavila ranije ove nedelje da će produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno i u avgustu, verovatno i kasnije. Moskva je istovremeno saopštila da će smanjiti proizvodnju nafte u avgustu za 500.000 barela dnevno, što je naišlo na pozitivan odgovor tržišta.

Kombinacija ovih izveštaja u normalnim okolnostima trebalo bi da podigne cene na najmanje nedelju dana, ocenjuju analitičari, ali ove nedelje reagovanja tržišta na dobre vesti trajala je kraće od jednog dana. Analitičari predviđaju da će tržište još neko vreme biti neodlučno, fokusirajući se na ekonomske pokazatelje u Kini i monetarnu politiku centralnih banaka, prenosi Reuters.

U sredu ujutru naftom Brent trgovalo se po ceni od 75,47 dolara po barelu, a naftom WTI po 70,52 dolara za barel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...