Rusija razmatra uvođenje kvota za izvoz goriva

Ograničena ponuda u SAD diže cene nafte

Svet

30.9.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Ograničena ponuda u SAD diže cene nafte Ograničena ponuda u SAD diže cene nafte
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 95,31 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Ograničena ponuda u SAD diže cene nafte

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 95,31 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 90,79 dolara, i u blagom je padu.

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 96 dolara, podstaknute naznakama ograničene ponude u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i očekivanjima pojačane potražnje za gorivom u Kini tokom praznika, prenosi Mina.

Na londonskom tržištu, cena barela s rokovima isporuke u novembru bila je nakon podneva viša 88 centi i iznosila je 96,26 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokovima isporuke u decembru, po 97 centi višoj ceni od 94,07 dolara.

Trgovci su se na kraju sedmice fokusirali na naznake ograničene ponude u SAD. Zalihe u rezervoarima u Kušingu, odakle se isporučuje nafta kupljena terminskim ugovorima na američkom tržištu, već su na najnižem nivou od jula prošle godine.

„Dalji pad bi ih spustio na kritični nivo, što bi moglo otežati njihovo izvlačenje iz rezervoara“, objasnio je Karsten Frič (Carsten Fritsch) iz Commerzbanka.

U prilog cenama idu i procene da će potražnja za gorivom u Kini ojačati tokom sedmodnevnog praznika koji je počeo u petak. Očekuje se da će potražnju podržati i domaća putovanja.

Rusija u međuvremenu razmatra uvođenje kvota za izvoz goriva, ako privremena zabrana izvoza ne postigne željeni učinak i cene na domaćem tržištu ne padnu. Cene ruskog benzina i dizela blago su u petak pale na Međunarodnoj robnoj berzi u Sankt Peterburgu.

Ekonomisti koje je Reuters anketirao u petak prognoziraju da će barel u Londonu u četvrtom tromesečju u proseku koštati 89,85 dolara, te 86,45 dolara u narednoj godini.

„Najviše će na cene do kraja godine uticati smanjenje snabdevanja iz Saudijske Arabije i Rusije, ali njihov rast prema 100 dolara po barelu mogli bi zakočiti nepovoljni makroekonomski trendovi“, smatraju analitičari.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak poskupeo 40 centi, na 97,48 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • colorida_cielo

    30.9.2023 #1 Author

    Amerika će morati da širi demokratiju opet u nekoj državi Bliskog istoka…

    Odgovori

  • LAV

    1.10.2023 #3 Author

    Moraju i oni da osete krizu, nisu bas nedodirljivi.

    Odgovori

  • Boba321

    1.10.2023 #4 Author

    da li je jos jedna svetska kriza na pomolu?

    Odgovori

  • SUNCICA

    1.10.2023 #5 Author

    i kod njih stigla kriza konacno

    Odgovori

  • CIGI

    1.10.2023 #6 Author

    Dosla I Amerika na red za krizu, sad ce biti prpa.

    Odgovori

  • VALERIJA

    1.10.2023 #7 Author

    Uvek se nađe dobar zazlog za podizanje cena.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...