Zbog poskupljenja nafte i visokih kamatnih stopa

Globalno slabljenje akcija

Svet

28.9.2023 14:17 Autor: Vladimir Jokanović 7

Globalno slabljenje akcija Globalno slabljenje akcija
Svetske akcije oslabile su u četvrtak približavajući se najdužem nizu gubitaka u poslednje dva godine, jer je rast cena sirove nafte prema vrednosti od... Globalno slabljenje akcija

Svetske akcije oslabile su u četvrtak približavajući se najdužem nizu gubitaka u poslednje dva godine, jer je rast cena sirove nafte prema vrednosti od 100 dolara za barel pojačao postojeću zabrinutost zbog globalno visokih kamatnih stopa.

Kratki predah na valutnim tržištima zahvaljujući snaženju dolara završen je, a veliki pad američkih zaliha sirove nafte izazvao je u sredu još jedan udar na strani ponude, baš kada je to bilo najmanje potrebno globalnoj ekonomiji, prenosi Reuters.

Panevropski berzanski indeks Stoxx izgubio je oko 0,2 odsto vrednosti, a oslabili su i američki S&P 500 fjučersi, dok je globalni indeks MSCI na putu svog desetog uzastopnog dnevnog pada, što je najduži niz gubitaka od 2021. godine. Cena nafte Brent nadmašila je 96 dolara za barel.

MSCI azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana pao je blizu svog najnižeg nivoa u poslednjih 10 meseci, dok je japanski Nikkei oslabio za 1,5 procenata. Kurs jena prema američkom dolaru kretao se u četvrtak oko vrednosti 149,40, dok je evro 1,0517 dolara, posle devetomesečnog minimuma u prethodnoj sesiji.

Desetogodišnji prinosi američkog trezora, koji predstavljaju standard globalnih troškova zaduživanja su iznad 4,6 odsto prvi put od 2007. godine. Imajući u vidu da bi visoke kamatne stope centralnih banaka mogle ostati duže, analitičari ocenjuju da je dostignuta tačka preokreta, jer tržišta očekuju da će ekonomski rast i inflacija ostati jaki u idućoj godini.

  • tamara71

    28.9.2023 #1 Author

    Ako skoci nezaposlenost tokom 2024. bice veselo

    Odgovori

  • Emilija

    28.9.2023 #4 Author

    Vreme ce pokazati!

    Odgovori

  • SUNCE

    28.9.2023 #5 Author

    Nestabilna situacija i rat koji utiče na globalna kretanja pa je teško bilo šta predvideti.

    Odgovori

  • oblak67

    29.9.2023 #6 Author

    svi faktori ukazuju na veliku propast i probleme, globalno

    Odgovori

  • jevtić

    29.9.2023 #7 Author

    Videćemo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...