Raste zabrinutost zbog smanjene ponude

Cene nafte mogu pokrenuti inflaciju

Svet

27.9.2023 15:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Cene nafte mogu pokrenuti inflaciju Cene nafte mogu pokrenuti inflaciju
Cene nafte nastavile su u sredu rast od prethodnog dana, nakon što su očekivanja o nedovoljnoj ponudi nadvladala zabrinutost da će neizvesni ekonomski izgledi... Cene nafte mogu pokrenuti inflaciju

Cene nafte nastavile su u sredu rast od prethodnog dana, nakon što su očekivanja o nedovoljnoj ponudi nadvladala zabrinutost da će neizvesni ekonomski izgledi smanjiti potražnju.

Novembarski fjučersi referentne nafte Brent poskupeli su u sredu za više od 1,5 odsto na više od 95,50 dolara za barel, dok se američkom sirovom naftom WTI, koja je poskupela oko 1,95 odsto trgovalo po ceni višoj od 92,30 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Podaci o rekordno niskim zalihama sirove nafte u SAD, kao i ograničeno snabdevanje zbog restrikcija proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji, izazivaju zabrinutost trgovaca da bi potražnja uskoro mogla da nadmaši ponudu. Sa druge strane, najava centralnih banaka da će dugo zadržati visoke kamatne stope, trebalo bi da uspori privredni rast i smanji potražnju za naftom.

Kada je reč o centralnim bankama, one sve više brinu zbog rasta cena sirove nafte, jer očekuju da će inflacija porasti kao posledica smanjenja ponude. Analitičari ING banke ocenjuju da bi rast cena nafte mogao da zakomplikuje stvari, jer usporava privredu, ali i podstiče inflaciju, zbog čega bi centralne banke mogle da nastave sa povećanjem kamatnih stopa, prenosi Wall Street Journal.

Cene nafte dostigle su ovog meseca najviše vrednosti u poslednjih 10 meseci, nakon što su porasle za skoro 30 odsto od juna, nakon smanjenja proizvodnje u Rusiji i Saudijskoj Arabiji i usled rastuće potražnje u Kini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...