Potražnja će uskoro premašiti ponudu

Cene nafte blizu desetomesečnog maksimuma

SvetVesti

14.9.2023 14:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte blizu desetomesečnog maksimuma Cene nafte blizu desetomesečnog maksimuma
Cene nafte porasle su u četvrtak jer su se tržišta usredsredila na izglede za održivo ograničenje snabdevanja do kraja ove godine. Međunarodna agencija za... Cene nafte blizu desetomesečnog maksimuma

Cene nafte porasle su u četvrtak jer su se tržišta usredsredila na izglede za održivo ograničenje snabdevanja do kraja ove godine. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u sredu je prognozirala „znatan tržišni deficit“ za sirovu naftu u poslednja tri meseca tekuće godine.

Referentna nafta Brent poskupela je u četvrtak za više od jedan odsto na blizu 93 dolara za barel. Istovremeno, cena američke sirove nafte WTI porasla je na više od 89,50 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice. To je blizu desetomesečnog maksimuma.

IEA je saopštila da će potražnja za naftom premašiti ponudu za više od 1,2 miliona barela dnevno u drugoj polovini 2023. godine, zbog smanjenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji, što će predstavljati značajan pritisak za cene, prenosi Financial Times.

Cene nafte nedavno su započele nagli rast nakon što su zemlje OPEC+ najavili produžavanje smanjenja proizvodnje nafte do kraja tekuće godine. Eksperti veruju da će se rast cena nastaviti, a analitičari banke Goldman Sachs očekuju da će cene porasti na više od 100 dolara po barelu.

Brz rast ekonomije u Indiji i najnoviji podaci iz Kine koji sugerišu da ova zemlja nastoji da prevaziđe lošu fazu svoje ekonomije, mogli bi da daju dodatni podsticaj cenama nafte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...