Uticaj smanjenja snabdevanja iz Rusije i Saudijske Arabije

Cena nafte nastavila da raste

NovacSvet

12.9.2023 15:44 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cena nafte nastavila da raste Cena nafte nastavila da raste
Cene nafte porasle su u utorak za oko jedan odsto, podstaknute smanjenom ponudom i nizvesnim izgledima u pogledu snabdevanja, dok investitori očekuju makroekonomske podatke... Cena nafte nastavila da raste

Cene nafte porasle su u utorak za oko jedan odsto, podstaknute smanjenom ponudom i nizvesnim izgledima u pogledu snabdevanja, dok investitori očekuju makroekonomske podatke koji bi mogli da ukažu da li će kamatne stope dalje rasti u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Referentna nafta Brent poskupela je za oko 90 centi na više od 91,50 dolara po barelu, dok se američkom sirovom naftom WTI trgovalo po ceni od oko 88,30 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Cena nafte Brent premašila je prošle nedelje 90 dolara po barelu, prvi put poste 10 meseci, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija najavile da će produžiti dobrovoljna smanjenja snabdevanja za kombinovanih 1,3 miliona barela dnevno do kraja tekuće godine u cilju održavanja relativno visokih cena.


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) kasnije u utorak objaviće svoj mesečni izveštaj o tržištu nafte, dok će Međunarodna agencija za energiju svoj izveštaj predstaviti u sredu, prenosi Reuters. Oba izveštaja uključuju široko korišćene prognoze o izgledima ponude i potražnje na tržištu nafte.

Investitori takođe očekuju industrijske podatke o američkim zalihama sirove nafte. Očekuje se da će izveštaj pokazati da su zalihe opale za oko dva miliona barela u nedelji koja se završila 8. septembra. Evropska centralna banka saopštiće u četvrtak odluku o kamatnoj stopi, dok će američki Fed to učiniti iduće nedelje.

 • Dux011

  13.9.2023 #1 Author

  Nezgodno…

  Odgovori

 • Vale

  13.9.2023 #2 Author

  Zabrinjavajuce jeste. I sve cene ce porasti, posledicno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...