Zabrinutost zbog rastućeg deficita ponude

Nastavljen rast cena nafte

SvetVesti

18.9.2023 11:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nastavljen rast cena nafte Nastavljen rast cena nafte
Cene nafte nastavile su rast u ponedeljak podstaknute prognozama o rastućem deficitu ponude u četvrtom kvartalu nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile... Nastavljen rast cena nafte

Cene nafte nastavile su rast u ponedeljak podstaknute prognozama o rastućem deficitu ponude u četvrtom kvartalu nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile smanjenje proizvodnje, kao i optimizmom o oporavku potražnje u Kini.

Referentna nafta Brent poskupela je u ponedeljak ujutru za oko 0,6 odsto na 94,50 dolara za barel. Cena američke sirove nafte WTI porasla je za više od 0,7 procenata na oko 91,45 dolara po barelu, prenosi specijalizovani portal za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Analitičari ocenjuju da poskupljenju nafte ključno doprinose smanjenje proizvodnje u vodećim zemljama OPEC+, kao i kineska politika stimulacije i otporni američki ekonomski podaci. Podsetimo, centralna banka Kine prošle nedelje uvela mere za jačanje likvidnosti.


Cene Brent i WTI nafte rasle su u poslednje tri nedelje i dostigle su svoje najviše nivoe od novembra prošle godine, a u tekućem kvartalu porasle su najviše od početka rata u Ukrajini. Trgovci ove nedelje iščekuju odluku Feda o povećanju kamatnih stopa, kao i ključne ekonomske podatke iz Kine, prenosi Reuters.

Smanjenje proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i Rusiji moglo bi da stvori deficit ponude nafte od dva miliona barela dnevno u poslednjem kvartalu tekuće godine. Istovremeno, kineske rafinerije povećale su proizvodnju motivisane velikim izvoznim maržama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...