oprez zbog poteza rusije i saudijske arabije

Cene nafte blizu 94 dolara

Svet

16.9.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Cene nafte blizu 94 dolara Cene nafte blizu 94 dolara
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 93,93 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Cene nafte blizu 94 dolara

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 93,93 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 90,77 dolara.

Na londonskom tržištu cena barela nafte u petak bila je gotovo nepromenjena u odnosu na četvrtak i iznosila je 93,78 dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Raspoloženje na tržištu ove sedmice obeležila je odluka Saudijske Arabije i Rusije o produženju perioda smanjene proizvodnje do kraja godine. Vodeći izvoznici smanjivaće isporuke do januara za ukupno 1,3 miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njeni saveznici već su ranije pomerili rok dogovora o smanjivanju snabdevanja do kraja iduće godine.

Ulagače je ohrabrilo i blago slabljenje osnovne inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama u avgustu, budući da bi moglo podstaći centralnu banku da ponovo napravi pauzu u ciklusu podizanja kamatnih stopa.

Evropska centralna banka (ECB) ponovo ih je podigla u četvrtak, ali je signalizirala da se ciklus zaoštravanja monetarne politike u evrozoni možda bliži kraju, s obzirom na prigušenu potražnju i slabiji rast ekonomskih aktivnosti.

ECB je u petak, ipak, najavila mogućnost podizanja kamatne stope ako rast cena ubrza. Nove procene predviđaju sporiji rast cena u idućim godinama i približavanje opšte i osnovne inflacije na korak od ciljanih dva odsto u 2025. godini.

U centru pažnje je ipak Kina, motor svetske potražnje za naftom, prema proceni OPEC-a. Kineska ekonomija mukotrpno se oporavlja od strogih mera suzbijanja korona virusa, ali industrijska proizvodnja i maloprodaja bile su u avgustu snažnije no što se očekivalo.

Podaci objavljeni u petak pokazali su i da je prerada nafte u rafinerijama porasla gotovo petinu u odnosu na prošlu godinu, podstaknuta snažnom potražnjom za derivatima.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak poskupeo 60 centi, na 95,7 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SAD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...