Efekti smanjenja ponude iz Rusije i Saudijske Arabije

Cene nafte grabe ka 100 dolara za barel

SvetVesti

19.9.2023 10:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte grabe ka 100 dolara za barel Cene nafte grabe ka 100 dolara za barel
Cene nafte su na putu da 100 dolara po barelu ovog meseca prvi put u 2023. godini, nakon što su porasle za skoro 30... Cene nafte grabe ka 100 dolara za barel

Cene nafte su na putu da 100 dolara po barelu ovog meseca prvi put u 2023. godini, nakon što su porasle za skoro 30 odsto od juna, nakon smanjenja proizvodnje u Rusiji i Saudijskoj Arabiji i usled rastuće potražnje u Kini.

Cena je porasla na desetomesečni maksimum, produžavajući snažan rast koji bi ponovo mogao da podstakne inflaciju, jer je smanjenje proizvodnje u zemljama koje su lideri OPEC+ zaoštrilo situaciju na tržištu, a Rijad izbegava bilo kakvu promenu kursa, prenosi Bloomberg.

Nafta Brent dostigla je cenu od oko 95 dolara za barel u utorak ujutru, nakon poskupljenja od oko 0,4 odsto, dok je u junu koštala oko 72 dolara za barel. Američka sirova nafta WTI poskupela je u utorak za više od 0,9 odsto na 92,35 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman izjavio je u ponedeljak da odluka Rijada ovog meseca da produži smanjenje proizvodnje nafte do kraja godine nije u vezi sa podizanjem cena, iako se cene sirove nafte kreću prema psihološkoj granici od 100 dolara po barelu.

On je obrazložio odluku o smanjenju snabdevanja navodeći da je međunarodnim energetskim tržištima potrebna laka regulacija kako bi se ograničilo osciliranje cena, istovremeno upozoravajući na neizvesnost u vezi sa potražnjom u Kini, evropskim ekomomskim rastom i delovanjem centralnih banaka u borbi protiv inflacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...