Rusija i Saudijska Arabija potvrdile planove za smanjenje snabdevanja

Nafta ponovo poskupela

Svet

6.11.2023 12:56 Autor: Vladimir Jokanović 6

Nafta ponovo poskupela Nafta ponovo poskupela
Cene nafte porasle su u ponedeljak zbog ublažavanja straha od povećanja kamatne stope Federalnih rezervi u očekivanju nekoliko ekonomskim čitanja ove nedelje, posebno iz... Nafta ponovo poskupela

Cene nafte porasle su u ponedeljak zbog ublažavanja straha od povećanja kamatne stope Federalnih rezervi u očekivanju nekoliko ekonomskim čitanja ove nedelje, posebno iz Kine.

Tržišta su takođe ohrabrena mogućnošću pooštravanja snabdevanja, nakon što su glavni dobavljači OPEC, Rusija i Saudijska Arabija, najavile da će zadržati svoje tekuće smanjenje snabdevanja do kraja godine, što garantuje zategnutost na naftnom tržištu, prenosi Investing.

Konflikt između Izraela i Hamasa takođe nije pokazao znakove smirivanja, jer je Tel Aviv odbacio pozive na prekid vatre, a izveštaji sugerišu da je ruska paravojna jedinica Vagner planirala da obezbedi libanskom Hezbolahu sisteme protivvazdušne odbrane.

Decembarski fjučersi referentne nafte Brent porasli su za više od 1,7 odsto na oko 86,35 dolara za barel, dok se američkom sirovom naftom trgovalo po ceni višoj od 82 dolara za barel, nakon poskupljenja od oko 1,9 odsto, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Tržišta sirove nafte i dalje su u gubitku za poslednej dve nedelje, jer su trgovci procenili mnogo nižu premiju rizika od rata između Izraela i Hamasa, budući da se strah od poremećaja snabdevanja na Bliskom istoku nije materijalizovao. Gubici su donekle ublaženi padom vrednosti dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...