Trgovce johrabrilo zadržavanje kamatnih stopa u SAD

Cene nafte pale ispod 85 dolara

Svet

4.11.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Cene nafte pale ispod 85 dolara Cene nafte pale ispod 85 dolara
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 84,89 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Cene nafte pale ispod 85 dolara

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 84,89 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 80,51 dolar, i nastavila je pad.

Cene nafte pale su još u petak ispod 86 dolara budući da su trgovce zabrinuli znakovi posustajanja ekonomske aktivnosti u Kini, nadjačavši strah od uključivanja novih aktera u sukob Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, prenosi Mina.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podne bila niža 1,21 dolar nego na zatvaranju trgovine u četvtak i iznosila je 85,64 dolara.

Trgovce je ohrabrilo zadržavanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na važećem nivou, podstakavši sklonost ulagača imovini koju smatraju rizičnom, poput nafte.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) potvrdila je raspon kamatnih stopa od 5,25 do 5,5 odsto, ali je upozorila da bi ih mogla ponovo podići ukaže li se potreba.

U petak tržišta su se fokusirala na posustajanje zapošljavanja u SAD-u u oktobru, procenivši da je smanjilo šanse za strožu monetarnu politiku.

Poslodavci su otvorili manje radnih mesta nego što se očekivalo, a plate su porasle slabije nego u septembru, signalizirajući slabiju potražnju.

Trgovce je zabrinuo i neočekivani pad aktivnosti u kineskoj industriji u oktobru, iskazan u spuštanju službenog indeksa menadžera nabavke (PMI) ispod granice od 50 bodova, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, objavljenim u sredu.

Foto: Freepik.com

Odvojeno istraživanje objavljeno u petak pokazalo je blago ubrzanje u uslužnom sektoru, ali i najslabiji rast prodaje u deset meseci i stagnaciju zapošljavanja zbog pogoršanog poslovnog raspoloženja.

Zabrinutost za potražnju zasenio je sukob na Bliskom istoku, koji bi mogao ugroziti snabdevanje ako se proširi na celu regiju. Pažnja je fokusirana na libanski Hezbolah i procene o njegovom eventualnom uključivanju u sukob Izraela i palestinske grupe Hamas.

„Tržište nafte pažljivo će pratiti hoće li se pojaviti nagoveštaji eskalacije napetosti na Bliskom istoku, posebno na libanskoj granici, s obzirom na učestale napade Hezbolaha“, rekla je Fiona Ćinkota (Fiona Cincotta) iz City Indexa.

Vođa šijitske grupe Sajed Hasan Našralah (Sayyed Hassan Nasrallah) istupio je u petak u javnosti prvi put od početka sukoba, upozorivši da je širi sukob na Bliskom istoku „realno moguć“.

Uslov je za eskalaciju u Libanu dalja eskalacija u (blokiranoj palestinskoj eklavi) Gazi, poručio je Našralah.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je odvojeno izvestila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak poskupeo 52 centa, na 89,04 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • ŽIZI

    5.11.2023 #1 Author

    Samo u Srbiji sve raste

    Odgovori

  • HANA

    5.11.2023 #3 Author

    Kod nas isto…cene…katastrofa 🤯

    Odgovori

  • MAXMAD

    5.11.2023 #4 Author

    Kod nas sve po starom tj rastu…

    Odgovori

  • BLIZANAC

    5.11.2023 #5 Author

    Samo neka budu sto manje

    Odgovori

  • VALERIJA

    5.11.2023 #6 Author

    Hajde sad će krug poskupljenja, začarani.

    Odgovori

  • Vale

    5.11.2023 #7 Author

    Fluktuacija cena nafte je u skladu sa ostalim promenama na svetskom trzistu

    Odgovori

  • CIGI

    5.11.2023 #8 Author

    Kratko ce to trajati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...