EU smislila način da pooštri sprovođenje antiruskih sankcija

Danska bi mogla da počne da blokira tankere sa ruskom naftom

EUSvetU fokusu

15.11.2023 15:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Danska bi mogla da počne da blokira tankere sa ruskom naftom Danska bi mogla da počne da blokira tankere sa ruskom naftom
Evropska unija daće instrukcije Danskoj da pregleda i eventualno blokira tankere koji prevoze rusku naftu kroz njene vode. Reč je o tankerima koji prolaze... Danska bi mogla da počne da blokira tankere sa ruskom naftom

Evropska unija daće instrukcije Danskoj da pregleda i eventualno blokira tankere koji prevoze rusku naftu kroz njene vode. Reč je o tankerima koji prolaze kroz danske vode bez zapadnog osiguranja, što po zakonu omogućava zemljama EU da pregledaju brodove koji mogu da predstavljaju rizik za životnu sredinu.

Inicijativa je počela da se razrađuje nakon što su zapadni zvaničnici priznali da „skoro nijedna“ pomorska isporuka ruske nafte u oktobru nije izvršena ispod granice cene za rusku naftu od 60 dolara po barelu, koliko su propisale zemlje G7 i saveznici u okviru antiruskih sankcija.

Zapadni zvaničnici navode da je zahtev da se brodovi propisno osiguraju opravdan, jer se mnoge isporuke ruske nafte obavljaju uz pomoć „flote u senci“, koju čine stariji brodovi, koji su pod povećanim rizikom od kvara ili izlivanja „što bi moglo dovesti do velike ekološke katastrofe“, prenosi Komersant, pozivajući se na izvore FT.

Konvencija UN o pomorskom pravu, koja reguliše pomorsku plovidbu, uključuje odredbe koje dozvoljavaju „započinjanje pravnog postupka, uključujući zadržavanje plovila“ ako postoje „jasni objektivni dokazi“ da postoji ozbiljan rizik od oštećenja primorskih oblasti. U praksi, sve će zavisiti od sposobnosti danskih pomorskih vlasti da zaustave i pregledaju tankere.

Nije poznato šta će Kopenhagen preduzeti ako brod odbije da stane radi kontrole. Danska komanda odbrane saopštila je da njene službe „ne proveravaju dokumente ili brodove koji prolaze kroz moreuz osim ako se to ne odnosi na pomorsku bezbednost“, dok je danska vlada odbila da komentariše ovu vest.

Od decembra prošle godine na snazi je embargo na trgovinu ruskom naftom, a istovremeno je postavljena gornja granica cene nafte iz Rusije na 60 dolara po barelu. Zapadne zemlje prekinule su Moskvi pristup zapadnim uslugama kao što su transport i osiguranje, ukoliko je nafta iz Rusije kupljena za više od 60 dolara po barelu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...