Zapadne zemlje traže način da pooštre sprovođenje sankcija

Ruskom naftom se trguje iznad granice od 60 dolara za barel

EUSvetVesti

14.11.2023 14:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ruskom naftom se trguje iznad granice od 60 dolara za barel Ruskom naftom se trguje iznad granice od 60 dolara za barel
Prema navodima zapadnih zvaničnika i podacima o ruskom izvozu, ograničenje cena ruske nafte koje predvode SAD skoro potpuno je zaobiđeno, što primorava zapadne zemlje... Ruskom naftom se trguje iznad granice od 60 dolara za barel

Prema navodima zapadnih zvaničnika i podacima o ruskom izvozu, ograničenje cena ruske nafte koje predvode SAD skoro potpuno je zaobiđeno, što primorava zapadne zemlje da istraže načine kako da pojačaju jednu od svojih ključnih antiruskih sankcija.

Neimenovani visoki zvaničnik evropske administracije rekao je da „skoro nijedna“ od pošiljki ruske nafte pomorskim putem u oktobru nije izvršena ispod granice cene od 60 dolara po barelu koju su pokušale da nametnu zemlje G7 i saveznici, prenosi Financial Times.

Zvaničnici EU vodili su proteklih dana rasprave o jačanju ograničenja, uključujući opcije za jačanje sprovođenja ili ograničavanja pristupa Rusije tržištu polovnih tankera za naftu. EU navodno neće odustati od namere da ne dopusti Rusiji da nastavi da prodaje naftu po tržišnoj ceni.

Zabrinutost zapadnih zvaničnika potkrepljena je zvaničnom ruskom statistikom o prodaji nafte u oktobru, u kojoj Moskva navodi da prosečna prodajna cena nafte bila viša od 80 dolara po barelu. Porast cena ruske nafte naneo je udarac naporima G7 da ograniči prihode Rusije. Cena koju Rusija dobija za svoju naftu i dalje he ispod cene referentne nafte Brent, koja je u oktobru prosečno koštala 89 dolara po barelu.

Članice G7 i Australija uvele su mere ograničenja cene za sirovu rusku naftu prošlog decembra, kada su, kako su najavile, prekinule Moskvi pristup zapadnim uslugama kao što su transport i osiguranje, osim ako trgovci ne poštuju ograničenje cene do najviše 60 dolara po barelu.

Iako su mere imale u početku određeni efekat, Rusija se pokazala veoma veštom u suprotstavljanju u izbegavanju sankcija, izgrađujući svoju „flotu u senci“, koja je uglavnom sastavljena od zastarelih tankera kako bi zaobišla zapadna tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...