presudni oporavak od pandemije, energetska tranzicija i "strukturni faktori"

IEA očekuje znatno slabiji rast potražnje za naftom naredne godine

AnalizaSvetU fokusu

15.11.2023 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

IEA očekuje znatno slabiji rast potražnje za naftom naredne godine IEA očekuje znatno slabiji rast potražnje za naftom naredne godine
Potražnja za naftom će u narednoj godini porasti znatno slabije, procenili su u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), uzdajući se da će centralne banke... IEA očekuje znatno slabiji rast potražnje za naftom naredne godine

Potražnja za naftom će u narednoj godini porasti znatno slabije, procenili su u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), uzdajući se da će centralne banke sniziti kamatne stope i da će cene na tržištima nastaviti silaznom putanjom.

U ovoj godini bi svetska potražnja trebalo da poraste za 2,4 miliona barela dnevno, izračunala je IEA, podigavši dosadašnju procjenu za 100.000 barela dnevno, uprkos sporijem rastu gotovo svih velikih ekonomija.

„Potražnju su u ovoj godini podržale otporne isporuke iz Sjedinjenih Amričkih Država (SAD) i rekordna septembarska potražnja iz Kine“, navodi IEA koja savetuje Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prenosi Mina.

Njena nova procena bliža je onoj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja je objavila da očekuje rast potražnje u ovoj godini od 2,46 miliona barela dnevno.

U narednoj godini, potražnja bi trebalo da poraste za 930.000 barela dnevno, pokazuju novi proračuni IEA, neznatno više nego što su u agenciji do sada očekivali.

Na početku naredne godine, tržišta bi mogla imati višak u snabdevanju, nakon značajnog manjka na kraju ove godine, zbog smanjenjih isporuka iz Saudijske Arabije i Rusije, navodi se.

„Potražnja i dalje premašuje dostupnu proizvodnju pred zimu na severnoj hemisferi, pa će tržišna ravnoteža i u dogledno vreme biti osetljiva na izraženije ekonomske i geopolitičke rizike i na nove oscilacije“, navodi se u mesečnom izveštaju IEA.

Na londonskom tržištu cena barela spustila se prema 82 dolara, s najviše septembarske vrednosti od 98 dolara, budući da trgovce brinu ekonomski rast i potražnja, koji su potisnuli u drugi plan smanjeno snabdevanje iz OPEC-a i njegovih saveznika i sukob na Bliskom istoku.

OPEC u narednoj godini očekuje rast potražnje od 2,25 miliona barela dnevno. Razlika u odnosu na IEA-inu prognozu od 1,32 miliona barela dnevno odgovara otprilike jedan odsto dnevne svetske potrošnje i može se uporediti s dnevnom proizvodnjom Libije.

„Potražnja će u narednoj godini usporiti kada se završi i poslednja faza oporavka ekonomije od pandemije i kada u prvi plan ponovo izbiju sve izraženije poboljšanje energetske efikasnosti, širenje voznog parka električnih vozila i strukturni faktori“, procenjuju u IAE.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...