nemačka, holandija i poljska bile na vrhu liste

EU bila odredište za skoro polovinu ruskog izvoza sirove nafte i derivata

BiznisEUPoslovanjeSvetU fokusuVesti

12.8.2022 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EU bila odredište za skoro polovinu ruskog izvoza sirove nafte i derivata EU bila odredište za skoro polovinu ruskog izvoza sirove nafte i derivata
Međunarodna agencija za energetiku (IEA) navodi da je Evropa bila odredište za skoro polovinu ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata pre ruske invazije... EU bila odredište za skoro polovinu ruskog izvoza sirove nafte i derivata

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) navodi da je Evropa bila odredište za skoro polovinu ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata pre ruske invazije na Ukrajinu. Od uvoza ruske nafte su najviše bile zavisne države Evropske unije koje su geografski bliske Rusiji, ili nemaju izlaz na more i imaju ograničene alternative. Nemačka, Poljska i Holandija su bile najveći kupci ruske sirove nafte u EU 2021. godine, saopštila je IEA.

Ruski monopolista u oblasti naftovoda, Transneft, saopštio je u utorak da je Ukrajina obustavila dotok nafte preko južnog kraka naftovoda Družba (Prijateljstvo) nakon što su sankcije Zapada sprečile plaćanje tranzitnih naknada, prenosi Energija Balkana pozivajući se na Reuters.

Krak naftovoda transportuje naftu Ural do Mađarske, Slovačke i Češke. Mađarski MOL i Unipetrol, koje kontroliše poljski PKN Orlen, glavni su kupci Urala u regionu, koji je u velikoj meri zavisan od ruske nafte.

Zabrana EU zbog invazije Rusije na Ukrajinu

EU je u maju odlučila da zabrani većinu uvoza ruske sirove nafte i naftnih proizvoda do kraja ove godine nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Isključila je rafinerije koje nemaju izlaz na more u istočnoj Evropi i Nemačkoj.

Čak i pre odluke EU, mnogi evropski kupci ruske nafte su dobrovoljno obustavili kupovinu ili najavili planove da će da to učine u budućnosti. Kao rezultat zabrane i dobrovoljnih akcija EU, oko 90 odsto ruskog uvoza u blok moglo bi biti zaustavljeno, prenosi Energija Balkana.

Koliko ruske nafte izvozi EU?

IEA navodi da je Evropa bila odredište za skoro polovinu ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata pre ruske invazije na Ukrajinu. EU je uvezla 2,2 miliona barela dnevno (bpd) sirove nafte 2021. godine, uključujući 0,7 miliona barela dnevno putem naftovoda.

Blok je takođe uvezao 1,2 miliona bpd rafinisanih naftnih proizvoda iz Rusije, uključujući 0,5 miliona bpd dizela. Tokom 2021. godine, najveći evropski kupci bili su Nemačka, Poljska i Holandija.

Nemačka i Poljska nalaze se na severnom kraku naftovoda Družba, glavnog tranzitnog puta za izvoz ruske nafte u Evropu. Holandija, evropski centar za trgovinu gorivom, bila je najveći uvoznik rafinerijskih proizvoda iz Rusije u EU.

Koje države EU su bile najzavnisnije od ruske nafte?

Od uvoza ruske nafte su najviše zavisile države EU koje su geografski bliske Rusiji, ili nemaju izlaz na more i imaju ograničene alternative. Oslanjanje zemalja EU na rusko gorivo podržavaju ruske kompanije, kao što su Rosnjeft i Lukoil, koje kontrolišu rafinerije u nekim od njih.

Države koje su na južnoj trasi naftovoda Družba, koji prelazi Ukrajinu, posebno su zavisne od ruske sirove nafte.

Prema IEA, kroz južni krak naftovoda Družba se oko 250.000 barela dnevno ruske sirove nafte uveze u Mađarsku, Slovačku i Češku, prneosi Energija Balkana.

Ruska nafta je činila više od 80 odsto uvoza u Finskoj i Litvaniji koje uvoze putem mora. Obe zemlje su, međutim, rekle da su prestale da kupuju sirovu naftu od Rusije.

  • GOCA BG

    14.8.2022 #1 Author

    Sve ove zemlje pokusavaju da nadomeste gas za ovu zimu…

    Odgovori

  • Boba3

    14.8.2022 #2 Author

    Bice cupavo ove godine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...