Posle prekida tranzita nafte kroz Ukrajinu

Zatvaranje naftovoda Družba može da utiče na snabdevanje Srbije

InfrastrukturaSrbijaVesti

11.8.2022 10:15 Autor: Stanislav Stanišić 0

Zatvaranje naftovoda Družba može da utiče na snabdevanje Srbije Zatvaranje naftovoda Družba može da utiče na snabdevanje Srbije
Ukrajina je od 4. avgusta obustavila tranzit ruske nafte kroz južni krak naftovoda Družba preko kojeg se primarno snabdevaju Mađarska i Češka. Do obustave... Zatvaranje naftovoda Družba može da utiče na snabdevanje Srbije

Ukrajina je od 4. avgusta obustavila tranzit ruske nafte kroz južni krak naftovoda Družba preko kojeg se primarno snabdevaju Mađarska i Češka. Do obustave je došlo nakon ukrajinskog zahteva da se plaćanje tranzita u punom iznosu izvrši unapred. Ruski distributer Transneft zbog sankcija Evropske unije nije u mogućnosti da ispuni zahtev i saopštava da radi na alternativnim opcijama plaćanja usluge tranzita nafte.

„U novonastaloj situaciji snabdevanje Srbije nije ugroženo, ali može uticati na cenu naftnih derivata prilikom sledećeg preseka stanja jer naše tržište nije imuno na globalna kretanja“, kaže za Biznis.rs savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.

Ova situacija ipak može da utiče na našu zemlju ukoliko se tranzit ne normalizuje u dužem vremenskom periodu, jer je južni krak naftovod Družba povezan sa Janafom i bio je planiran kao alternativa za snabdevanje ruskom naftom nakon 1. novembra kada je sankcijama EU predviđena zabrana uvoza ruske nafte preko mora.

„U najgorem slučaju, ako se i Janaf i Družba zatvore nama preostaje uvoz nafte brodovima preko Dunava, raznim pravcima železnicom i drumskim cisternama“, upozorava Savić.

Naš sagovornik ističe da treba biti spreman na različite scenarije jer do neizvesnosti u snabdevanju energentima dolazi primenom sankcija Evropske unije prema Rusiji koje pogađaju i nas prekidom energetskih tokova.

„Očekujem da se napravi pritisak na Ukrajinu kako bi se rešio problem snabdevanja jer je u pitanju način plaćanja, a ugroženo je snabdevanje Mađarske i Češke koje su vezane za ovaj naftovod“, kaže Savić.

Naftovod Družba jedan je od najdužih u svetu i prenosi sirovu naftu preko 4.000 kilometara od istoka evropskog dela Rusije do rafinerija u Češkoj Republici, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Severni krak naftovoda Družba koji vodi preko Belorusije do Poljske i Nemačke nije pogođen obustavom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...