Prekid isporuka nafte zbog odbijene uplate za transport

MOL pregovara o preuzimanju obaveza plaćanja tranzita

AnalizaEUSvetU fokusuVesti

10.8.2022 11:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

MOL pregovara o preuzimanju obaveza plaćanja tranzita MOL pregovara o preuzimanju obaveza plaćanja tranzita
Mađarska naftna i gasna kompanija MOL potvrdila je da je pre nekoliko dana obustavljena isporuka nafte iz Rusije kroz cevovod „Družba“ preko Ukrajine i... MOL pregovara o preuzimanju obaveza plaćanja tranzita

Mađarska naftna i gasna kompanija MOL potvrdila je da je pre nekoliko dana obustavljena isporuka nafte iz Rusije kroz cevovod „Družba“ preko Ukrajine i saopštila da je započela pregovore o preuzimanju obaveza plaćanja tranzita.

„Transport sirove nafte naftovodom ‘Družba’ je, prema našim informacijama, nekoliko dana obustavljen zbog činjenice da je bilo tehničkih problema banaka u vezi sa plaćanjem tranzita od ruske strane“, odnosno od kompanije Transneft, saopštila je mađarska kompanija, prenose Ria Novosti.

MOL je potvrdio da iako „ima dovoljne rezerve za nekoliko nedelja, stalno radi na rešenju i pokrenuo je pregovore da se obaveže na plaćanje“. Ranije je saopšteno da je ukrajinska kompanija Ukrtansneft obustavila isporuke nafte kroz južni krak naftovoda za Mađarsku, Češku i Slovačku.

Transneft je saopštio da ukrajinski Ukrteransneft pruža usluge transporta nafte isključivo uz pretplatu 100 odsto, ali da su prilikom plaćanja za tranzit preko teritorije Ukrajine sredstva vraćena na račun ruske kompanije. „Gazprombanka koja servisira plaćanja, obavestila nas je da je uplata vraćena u vezi sa sedmim paketom sankcija EU“, navodi Transneft.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Budući da nije primila uplatu, ukrajinska kompanija Ukrtransneft prestala je da pruža usluge transporta nafte, o čemu je ruski Transneft obavestio Ministarstvo energetike Rusije, domaće špeditere i tri evropske zemlje kojima je prekinuto snabdevanje.

„Evropske zemlje koje pokušavaju da kazne Rusiju aktivno plaćaju cenu toga“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Financial Times, pozivajući se na agenciju Interfax. Peskov je dodao da će se zemlje EU na kraju zapitati da li je podrška Ukrajini vredna udara na njihove ekonomije.

Češki ministar industrije Jozef Sikela izjavio je da njegova vlada radi sa „svim relevantnim akterima“ na rešavanju situacije. „U sledećih nekoliko dana će se pokazati da li je ovo još jedna eskalacija energetskog rata od strane Rusije ili je reč o tehničkom problemu u plaćanju“, naveo je češki ministar.

Naftovod „Družba“ je centralni objekat evropske energetske infrastrukture od otvaranja 1964. godine, koji je napravljen da bi tadašnji Sovjetski Savez snabdevao svoje evropske saveznike iz istočnog bloka. Zbog svog značaja za snabdevanje zemalja članica EU koje ne izlaze na more, naftovod je izuzet iz naftnog embarga EU na uvoz ruske nafte, koji bi trebalo da stupi na snagu u decembru.

Mađarska, Slovačka i Češka uvozile su u julu u proseku 318.000 barela sirove nafte dnevno putem „Družbe“, a naknada za tranzit koju Transneft plaća ukrajinskom partneru je oko 1,61 dolar po barelu. Severni krak naftovoda „Družba“ koji vodi preko Belorusije do Poljske i Nemačke nije pogođen obustavom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...