Posle sankcija kojima se zabranjuje snabdevanje ruskom naftom preko mora

Alternativa za NIS može biti naftovod Družba-Adria

InfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

7.6.2022 08:01 Autor: Stanislav Stanišić 12

Alternativa za NIS može biti naftovod Družba-Adria Alternativa za NIS može biti naftovod Družba-Adria
„Na rusku naftu možemo računati alternativnim pravcem, ukoliko je operativan pristup naftovodu Družba-Adria zbog zauzetosti njegovih transportnih kapaciteta“, kaže za Biznis.rs savetnik za energetiku... Alternativa za NIS može biti naftovod Družba-Adria

„Na rusku naftu možemo računati alternativnim pravcem, ukoliko je operativan pristup naftovodu Družba-Adria zbog zauzetosti njegovih transportnih kapaciteta“, kaže za Biznis.rs savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić povodom odluke da snabdevanje ruskom naftom bude deo šestog paketa sankcija EU.

Plan je da se do kraja godine obustavi uvoz ruske nafte koja se doprema preko morskih luka, što i dalje ostavlja oko trećinu sirove nafte koja se šalje naftovodom. Zabrana uvoza tankerima stupa na snagu u narednih šest meseci, dok bi se, primera radi, rafinisani proizvodi sankcionisali tek od 2023. godine.

„Evropa je uvela sankcije za dovoz sirove nafte tankerima ali nije i na snabdevanje naftovodom. Za očekivati je da će se maksimalno koristiti potencijali za uvoz cevovodima, a da li će Srbija moći da koristi kapacitete koji idu iz pravca Mađarske prema Sisku, a zatim Jadranskim naftovodom (JANAF) do Pančeva zavisiće od narednih dogovora. Takav vid transporta već se odvijao i u zavisnosti od potreba i dogovora može da se aktivira“, precizira Savić.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rudarstvo i energetiku, novim paketom sankcija zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, a Naftna industrija Srbije (NIS) se snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj. To znači da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte osim ruske, kao što je u prethodnom periodu već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja.

„Na našem tržištu nije ni dominirala ruska nafta, ali se ipak u poslednjem periodu NIS opredelio da u većim količinama nabavlja baš nju, zbog povoljnije cene. Prateći logiku tržišnog ponašanja to su količine koje nisu završile na globalnom tržištu i zbog toga je cena bila pristupačnija. U rafineriji u Pančevu ranijih godina je pretežno korišćena nafta Kirkum iz Iraka, zatim iz Kazahstana, Norveške, dok je ruska nafta učestvovala sa 15 do 20 odsto u tim količinama, dakle na nivou proizvodnje iz domaćih izvora“, objašnjava Ljubinko Savić.

Na svetskom tržištu cena nafte sada će zavisiti od ponašanja zemalja OPEC-a, jer ako se tržište ne pokrije za nedostajuće količine ruske nafte očekuje se dalji rast.

„Samom najavom i saopštenjem o šestom paketu sankcija tržište je reagovalo rastom cena, što se prenelo i na srpsko tržište u utvrđenim maloprodajnim cenama naftnih derivata koje su saopštene u petak“, ocenjuje Savić.

U nestabilnoj situaciji država može da se pozove na Krizni plan o delovanju u slučaju nestašice naftnih derivata na tržištu, i ako bude potrebe njegovi mehanizmi će se aktivirati.

Poslednjih meseci se radilo na popunjavanju kapaciteta skladišta nafte i naftnih derivata, tako da u slučaju potrebe možemo računati na količine iz rezervi. Imamo robne, strateške i operativne rezerve koje se skladište kod trgovaca. Operativne rezerve koje su obavezne od 1. jula su plan koji je Vlada Srbije usvojila u skladu sa Zakonom o energetici, a mnogo pre nastale krize.

  • Jovana24

    7.6.2022 #1 Author

    Da da, tako zvuci nama… U stvarnosti je ipak drugacija situacija sto se tice uvoza te nafte u drzave koje itekako zavise od iste…

    Odgovori

  • Dzebac

    7.6.2022 #3 Author

    Nafta je jos uvek pokretac svega…

    Odgovori

  • MARKO7

    7.6.2022 #4 Author

    Pa kako nafta poskupi tako i namirnice odu u nebesa…

    Odgovori

  • goca87

    7.6.2022 #5 Author

    Nafte će biti svakako, samo je pitanje koja će cena biti

    Odgovori

  • IVAN

    7.6.2022 #6 Author

    Sve ce da poskupi

    Odgovori

  • TATJANA

    7.6.2022 #8 Author

    Ima alternativnih resenja

    Odgovori

  • JANA

    7.6.2022 #9 Author

    Naftni derivati dok ne presuse imaju da luduju sa cenama,vec se elektrcini pogodn ubacuje u pogon ..bice nafte ne brinite

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #10 Author

    Nafte ce biti sigurno,samo ce nam zbog cene biti sve manje dostupna…

    Odgovori

  • MARA

    7.6.2022 #11 Author

    Videćemo na jesen šta će da nas snadje..

    Odgovori

  • VERA

    8.6.2022 #12 Author

    Monopol je teška rabota.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...