Nafta poskupela uprkos odluci OPEC+ da poveća proizvodnju

Aramco podigao prodajnu cenu za Aziju i Evropu

SvetVesti

6.6.2022 08:43 Autor: Vladimir Jokanović 2

Aramco podigao prodajnu cenu za Aziju i Evropu Aramco podigao prodajnu cenu za Aziju i Evropu
Cene nafte porasle su za više od dva dolara u ranoj trgovini u ponedeljak nakon što je Saudijska Arabija naglo podigla prodajne cene sirove... Aramco podigao prodajnu cenu za Aziju i Evropu

Cene nafte porasle su za više od dva dolara u ranoj trgovini u ponedeljak nakon što je Saudijska Arabija naglo podigla prodajne cene sirove nafte za jul, što je pokazatelj koliko je snabdevenost ograničena čak i nakon što je OPEC+ pristao da ubrza povećanje proizvodnje u naredna dva meseca.

Julski fjučersi na naftu Brent porasli su za 1,80 dolara, ili za 1,5 odsto po barelu na 121,52 dolara po barelu, produžavajući rast od petka. Fjučersi američke nafte WTI (West Texas Intermediate) poskupeli su za 1,63 dolara ili 1,4 odsto na 120,50 dolara po barelu. Nešto kasnije cene su pale na 120,50, odnosno 119,62 dolara po barelu, pokazuju podaci specijalizovanog portala OilPrice.

Saudijska Arabija podigla je zvaničnu prodajnu cenu (OSP) svoje vodeće arapske lake nafte za Aziju na premiju od 6,50 dolara u odnosu na prosek referentnih vrednosti u Omanu i Dubajiu, u odnosu na premiju od 4,40 dolara u junu, saopštio je u nedelju državni proizvođač Aramco, prenosi Business Today.

Taj potez usledio je uprkos prošlonedeljnoj odluci OPEC+ (zemalja izvoznica nafte i Rusije) da povećaju proizvodnju u julu i avgustu za 648.000 barela dnevno, ili za 50 odsto više nego što je ranije planirano. Saudijska Arabija takođe je povećala OSP za severozapadnu Evropu na 4,30 dolara u julu, u odnosu na junsku premiju od 2,10 dolara. Cena za naftu koju prodaje u SAD ostala je nepromenjena.

Analitičari smatraju da je malo verovatno da će potez OPEC+ da unapredi povećanje proizvodnje zadovoljiti potražnju, jer nekoliko zemalja članica, uključujući Rusiju, nemaju kapacitet za povećanje proizvodnje. Istovremeno, potražnja raste u SAD zbog špica sezone vožnje, a Kina ublažava blokade protiv širenja korona virusa. Iako je povećanje proizvodnje preko potrebno, ocenjuju analitičari, ono je ispod očekivanja rasta potražnje.

  • MARKO7

    6.6.2022 #1 Author

    Pa baš me zanima dali će je spuštati…

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.6.2022 #2 Author

    Nema to veze sa proizvodnjom….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...