Analitičari veruju da je usporavanje najvećih azijskih ekonomija uzrok

Cene sirove nafte nastavljaju da padaju

SvetVesti

2.8.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene sirove nafte nastavljaju da padaju Cene sirove nafte nastavljaju da padaju
Cene nafte oslabile su na međunarodnim tržištima zbog najnovijih podataka koji ukazuju na usporavanje aktivnosti u kineskom i japanskom industrijskom sektoru, a time i... Cene sirove nafte nastavljaju da padaju

Cene nafte oslabile su na međunarodnim tržištima zbog najnovijih podataka koji ukazuju na usporavanje aktivnosti u kineskom i japanskom industrijskom sektoru, a time i na izglede za globalnu potražnju za naftom.

Cena barela nafte na londonskom tržištu pala je u odnosu na petak 1,42 dolara, na 102,55 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,85 dolara nižoj ceni, od 96,77 dolara, prenosi Mina.

U trenutku pisanja ovog izvešta, prema agregiranim podacima sa portala OilPrice, barel severnomorske Brent nafte košta 99,73 dolara, dok je barel teksaške WTI 93,76 američkih dolara po barelu.

Mere ograničavanja kretanja zbog širenja zaraze korona virusom zaustavile su kratak oporavak fabričkih aktivnosti u Kini, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte. Caixin/Markit proizvodni indeks menadžera nabavke (PMI), naime, u julu se spustio na 50,4 bodova, u odnosu na 51,7 bodova, znatno ispod očekivanja analitičara. Japanska proizvodna aktivnost u julu je porasla po najnižoj stopi u poslednjih deset meseci.

Cene nafte u Londonu i na američkom tržištu okončale su jul s drugim uzastopnim mesečnim gubitkom prvi put od 2020. godine, dok rast inflacije i više kamatne stope povećavaju strah od recesije u svetu, koja smanjuje potražnju za gorivima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici uključujući Rusiju, zajedno poznati kao OPEC+, sastaju se u 3. avgusta kako bi odlučili o eventualnom povećanju proizvodnje u septembru. Dva od osam izvora iz OPEC+ u Reutersovoj anketi izjavilo da će se na sastanku raspravljati tek o skromnom povećanju. Nafta iz takozvane OPEC-ove korpe trenutno košta 110,8 dolara po barelu ali takođe ima tendenciju pada.

“Iako poseta američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) Saudijskoj Arabiji nije podstakla direktno povećanje isporuka nafte, verujemo da će Saudijci ipak uzvratiti nastavkom postupnog povećanja proizvodnje“, napisala je Helima Kroft (Helima Croft) Croft iz RBC Capitala u svojoj belešci koju je objavio Reuters.

Na cene je takođe uticao rast libijske proizvodnje nafte, koja je dostigla 1,2 miliona barela dnevno (bpd), u odnosu na 800.000 bpd 22. jula, nakon pokretanja rada u nekoliko tamošnjih naftnih postrojenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...