Posledice pada potrošnje gasa u EU

Gazprom izvestio o smanjenju proizvodnje u 2022. godini

EUSvetVesti

1.8.2022 15:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Gazprom izvestio o smanjenju proizvodnje u 2022. godini Gazprom izvestio o smanjenju proizvodnje u 2022. godini
Ruski Gazprom proizveo je za 12 odsto manje gasa u prvih sedam meseci tekuće godine, u odnosu na prošlu godinu. Gazprom je ove godine... Gazprom izvestio o smanjenju proizvodnje u 2022. godini

Ruski Gazprom proizveo je za 12 odsto manje gasa u prvih sedam meseci tekuće godine, u odnosu na prošlu godinu. Gazprom je ove godine proizveo 262,4 milijarde kubnih metara gasa, ili za 35,8 milijardi kubnih metara manje nego u prvih sedam meseci 2021. godine.

Glavni razlog za pad proizvodnje, prema navodima Gazproma, bio je pad potrošnje gasa u Evropskoj uniji, prenosi Komersant. Isporuke u zemlje izvan Zajednice nezavisnih država iznosile su 75,3 milijarde kubnih metara, što je za 40 milijardi kubnih metara manje, ili za 34,7 milijardi kubnih metara.

Izvoz u Kinu gasovodom Snaga Sibira povećan je za 60,9 odsto, a potražnja za gasom na ruskom tržištu smanjena je za dva odsto, odnosno za tri milijarde kubnih metara.

„Pad potrošnje gasa u EU postao je ključni faktor smanjenja globalne potražnje. Pad globalne potražnje za gasom za sedam meseci 2022. godine iznosio je 35 milijardi kubnih metara u odnosu na isti period 2021. godine. Istovremeno, potrošnja gasa u 27 zemalja članica EU smanjena je za 31 milijardu kubnih metara u istom periodu“, saopštio je Gazprom.

Prema podacima Evropske komisije, Rusija je smanjila ili potpuno obustavila isporuke gasa za 12 zemalja članica EU. Gazprom je 27. jula smanjio nivo snabdevanja „Severnim tokom 1“ na 20 odsto nominalnog kapaciteta. To se dogodilo posle gašenja dve gasovodne turbine. Prema navodima Financial Timesa, nekoliko zemalja EU razvilo je planove za smanjenje potrošnje ruskog gasa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...