sukob u ukrajini "nije jedini uzrok globalnog poskupljenja"

Generalni sekretar OPEC-a očekuje rast cena nafte do kraja godine

SvetU fokusuVesti

1.8.2022 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Generalni sekretar OPEC-a očekuje rast cena nafte do kraja godine Generalni sekretar OPEC-a očekuje rast cena nafte do kraja godine
Novi generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), rekao je da je članstvo Rusije u proširenoj grupaciji OPEC+ od vitalnog značaja za uspeh globalnog... Generalni sekretar OPEC-a očekuje rast cena nafte do kraja godine

Novi generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), rekao je da je članstvo Rusije u proširenoj grupaciji OPEC+ od vitalnog značaja za uspeh globalnog sporazuma o snabdevanju.

Kako je u ekskluzivnom intervjuu za kuvajtski Al Ra’i izjavio Haitam al Gais (Haitham al-Ghais), OPEC nije konkurencija Rusiji, nazvavši je “velikim, glavnim i veoma uticajnim igračem na svetskoj energetskoj mapi“, prenosi Reuters.

Al Gais je bivši guverner kuvajtskog odeljenja OPEC-a, i predvodiće sastanak ove međunarodne organizacije 3. avgusta, na kojem će biti razmatrano zadržavanje proizvodnje nafte na nepromenjenom nivou tokom septembra, uprkos pozivima Sjedinjenih Američkih Država za ulivanje veće količine na svetsko tržište. Kako piše Reuters, ipak postoji mogućnost da će članice OPEC-a doneti odluku o skromnom povećanju proizvodnje.

“OPEC ne kontroliše cene nafte, ali praktikuje ono što se zove ‘prilagođavanje tržišta’ u smislu ponude i potražnje“, rekao je Al Gais, opisujući trenutno stanje tržišta nafte kao “veoma nestabilno i turbulentno“.

On je o nedavnim poskupljenjima nafte naglasio da nedavni rast cena nafte nije povezan isključivo sa dešavanjima između Rusije i Ukrajine.

“Svi podaci potvrđuju da su cene počele da rastu postepeno i kumulativno, a pre izbijanja rusko-ukrajinskih dešavanja, zbog preovlađujuće percepcije na tržištima da postoji nedostatak rezervnih proizvodnih kapaciteta, koji se sveo na nekoliko zemalja“, rekao je Al Gais.

Nafta je u 2022. godini skočila na najviši cenovni nivo od 2008. godine, popevši se iznad 139 dolara po barelu u martu, nakon što su SAD i EU uvele sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu. Cene su se od tada spustile na oko 108 dolara, pošto rastuća inflacija i više kamatne stope izazivaju strah od recesije koja bi narušila tražnju.

Odgovarajući na pitanje o faktorima koji će uticati na cene nafte do kraja godine, Al Gais je rekao da veruje da će najvažniji faktor biti kontinuirani nedostatak investicija u oblasti bušenja, istraživanja i proizvodnje. “Ovo će gurnuti cene u uzlaznom pravcu, ali ne znamo unapred koji će nivo dostići”, zaključio je generalni sekretar OPEC-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...