uporedo će biti usvojen novi paket sankcija Rusiji

G7 od decembra planira da ograniči cenu ruske nafte

EUInfrastrukturaPoslovanjeSvetU fokusuVesti

28.7.2022 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

G7 od decembra planira da ograniči cenu ruske nafte G7 od decembra planira da ograniči cenu ruske nafte
Mehanizam za limitiranje cene ruske nafte koji bi trebalo da Rusiji ograniči prihode od izvoza ovog energenta mogao bi da bude uspostavljen početkom decembra.... G7 od decembra planira da ograniči cenu ruske nafte

Mehanizam za limitiranje cene ruske nafte koji bi trebalo da Rusiji ograniči prihode od izvoza ovog energenta mogao bi da bude uspostavljen početkom decembra.

U izveštaju Reutersa, koji se poziva na reči jednog visokog zvaničnika zemlje članice G7, navodi se da je 5. decembar određen kao datum kada će stupiti na snagu nove sankcije Evropske unije (EU) koje zabranjuju uvoz ruske nafte morem.

Uporedo sa novim sankcijama EU organizacija G7 koju čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija, želi da u decembru postavi gornju granicu cene ruske nafte kako bi smanjila prihode Moskve i primorala je da prekine vojnu operaciju u Ukrajini.

G7 je nastojao da privoli i Kinu i Indiju, glavne kupce ruske nafte, da se pridruže ovom sporazumu u nameri da se cena ruske nafte postavi na nivo iznad troškova proizvodnje, ali znatno niži od trenutne tržišne cene, piše RTV pozivajući se na Reuters.

Moskva je prošle nedelje saopštila da će prestati da isporučuje naftu zemljama koje se pridruže ovom mehanizmu ograničavanja ukazujući da bi takva mera nanela štetu ruskim proizvođačima.

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina upozorila je da će Rusija, umesto da se pridržava ograničenja, preusmeriti snabdevanje u zemlje koje ne nameću limitiranu cenu nafte.

„Svaki plan da se Rusiji nametne ograničena cena nafte brzo će biti potkopan silama koje upravljaju tržištem, čak i u slučaju da SAD i EU uspeju da ubede najveće azijske uvoznike da se priključe sporazumu“, predočio je ranije ovog meseca Horhe Montepeke (Jorge Montepeque), jedan od arhitekata referentnih globalnih cena nafte.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *