Slabiji kurs dolara doveo do rasta vrednosti energenta

Barel Brent nafte dostigao cenu od 107 dolara

SvetVesti

26.7.2022 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Barel Brent nafte dostigao cenu od 107 dolara Barel Brent nafte dostigao cenu od 107 dolara
Cene nafte porasle su zbog slabijeg kursa dolara, nakon što su se donekle uravnotežili strahovi investitora u pogledu nedovoljne ponude i njihovih očekivanja da... Barel Brent nafte dostigao cenu od 107 dolara

Cene nafte porasle su zbog slabijeg kursa dolara, nakon što su se donekle uravnotežili strahovi investitora u pogledu nedovoljne ponude i njihovih očekivanja da će rast američkih kamatnih stopa pritisnuti ekonomski rast, posledično i potražnju za gorivom.

Prema poslednjim podacima navedenim na sajtu OilPrice.com, cena barela na londonskom tržištu je 107 dolara, dok je na američkom 98,34 dolara.

„Nešto slabiji američki dolar i rast vrednosti akcija na svetskim berzama podržali su cene nafte“, rekao je Đovani Staunovo (Giovanni Staunovo) iz UBS, prenosi agencija Mina.

Cene nafte u okviru terminskih ugovora bile su nestabilne poslednjih nedelja, a trgovci su balansirali između iščekivanja daljeg povećanja kamatnih stopa, koje bi moglo oslabiti ekonomsku aktivnost i tako smanjiti rast globalne potražnje za gorivom, i straha da su zalihe nafte nedovoljne zbog poremećaja u trgovini ruskom naftom nakon zapadnih sankcija Rusiji.

„Pojačani strah od recesije na globalnom nivou ukazuje da će rast cena nafte verovatno biti kratkoročno ograničen, bez obzira na geopolitička zbivanja“, rekao je Džefri Hejli (Jeffrey Halley) iz kompanije OANDA.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...