Podvojenost tržišta odražava se na vrednost "crnog zlata"

Cene nafte osciliraju između 103 i 105 dolara

SvetVesti

22.7.2022 10:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene nafte osciliraju između 103 i 105 dolara Cene nafte osciliraju između 103 i 105 dolara
Cene nafte u četvrtak pale na 103 dolara jer je obnovom snabdevanja iz Libije i Rusije ublažena bojazan da neće biti dovoljno zaliha. Danas... Cene nafte osciliraju između 103 i 105 dolara

Cene nafte u četvrtak pale na 103 dolara jer je obnovom snabdevanja iz Libije i Rusije ublažena bojazan da neće biti dovoljno zaliha. Danas se, međutim, međunarodna tržišta beleže oscilacije, pa je cena od početka trgovanja narasla do nivoa od 105,37 dolara, da bi se potom vratila na vrednosti sa kojima je završen prethodni trgovački dan.

Prema podacima sa sajta OilPrice.com, cena referentne Brent nafte iznosi 103,5 dolara, dok barel teksaške WTI nafte trenutno vredi 96 dolara.

I proteklih dana bile su primetne snažne oscilacije cena, što je odraz podvojenosti tržišta koje se čas fokusira na slabiju potražnju, čas na smanjeno snabdevanje iz Rusije.

Situacija je još uvek negativna u ekonomskom sektoru, a postoji i strukturni manjak kada je sirova nafta u pitanju, što znači da će “fizički” kupci moći da podrže tržište u padu i pored nesigurnosti na geopolitičkom frontu, kaže partner i rukovodilac u kompaniji SPI Asset Management Stiven Ines (Stephen Innes).

Ines je naveo da ulagači imaju na umu i odluku Federalnih rezervi u vezi sa povećanjem kamatnih stopa, u vezi sa kojom će biti održan sastanak sledeće nedelje. Zvaničnici američke centralne banke će na sastanku najverovatnije podići kamatne stope za 75 baznih poena.

U toku jučerašnjeg trgovanja, pritisak na cene je vršilo i povećanje snabdevanja iz Libije. Nacionalna naftna korporacija (NOC) u ovoj zemlji obavestila je u sredu da je nastavila proizvodnju na nekoliko naftnih polja. Takođe, ruski Gazprom je, nakon završetka radova na održavanju, ponovo počeo da šalje gas u Evropu gasovodom “Severni tok 1”.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je saopštila da je barel korpe nafte njenih članica u sredu koštao 109,93 dolara.

  • GOCA BG

    23.7.2022 #1 Author

    Promenljivost u ceni ce biti i u narednim mesecima…

    Odgovori

  • MAJALG

    24.7.2022 #2 Author

    I dalje je nestabilna cena vreme ce pokazati sta ce biti u narednom periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...