Nakon neuspelog dogovora o povećanju proizvodnje

Cene nafte ponovo u porastu

SvetVesti

18.7.2022 08:57 Autor: Vladimir Jokanović 3

Cene nafte ponovo u porastu Cene nafte ponovo u porastu
Cene nafte ponovo su počele da rastu u ponedeljak nakon što američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) nije uspeo da postigne dogovor sa zemljama... Cene nafte ponovo u porastu

Cene nafte ponovo su počele da rastu u ponedeljak nakon što američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) nije uspeo da postigne dogovor sa zemljama iz organizacije OPEC o povećanju proizvodnje, što je pojačao zabrinutost zbog ograničene ponude.

Nafta Brent poskupela je više od 1,5 odsto, nakon čega se njena cena tokom jutra popela na oko 102,7 dolara za barel, dok je cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) premašila 98,9 dolara za barel, prenosi specijalizovani portal OilPrice.

Zabrinutost oko ponude ipak prevazilazi ekonomske strahove. Prošle nedelje cena nafte pala je ispod 95 dolara za barel prvi put od početka rata u Ukrajini krajem februara, usled zabrinutosti zbog globalne recesije i smanjenja potražnje.

Analitičari ocenjuju da Bajdenovo putovanje u Saudijsku Arabiju nije donelo obećanje o većoj ponudi nafte na tržištu, kao i da zemlje organizacije OPEC nisu raspoložene za povećanje proizvodnje, jer usled viših cena nafte ostvaruju veće prihode, prenosi Montel.

Zemlje OPEC i Rusija, takozvani OPEC+ sastaće se 3. avgusta kada će razgovarati o proizvodnim kvotama za jesen. OPEC i Međunarodna agencija za energetiku očekuju da će se nastaviti ograničeno sanbdevanje zbog neizvesne potražnje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...