Tržišta potresa vest o potencijalnoj nemogućnosti Gazproma da isporuči gas evropskim kupcima

Cena Brent nafte iznad 105 dolara

SvetVesti

20.7.2022 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cena Brent nafte iznad 105 dolara Cena Brent nafte iznad 105 dolara
Cene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 105 dolara budući da je među trgovcima ponovo prevladao strah da će usporavanje ekonomije... Cena Brent nafte iznad 105 dolara

Cene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 105 dolara budući da je među trgovcima ponovo prevladao strah da će usporavanje ekonomije pogoditi naftnu potražnju, potisnuvši u drugi plan slabo snabdevanje. Trenutno tržišta ponovo beleže blagi rast.

Na londonskom tržištu cena barela Brent nafte iznosi 105,7 dolara. Na američkom tržištu barelom WTI nafte se trguje po ceni od 102,4 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.com.

Tržišta je potresla vest da je ruski Gazprom upozorio kupce u Evropi da zbog vanrednih okolnosti možda neće moći da podmiri obaveze u vezi sa isporukama gasa, piše agencija Mina, pozivajući se na Reuters.

Neimenovani izvor rekao je da je Gazprom aktivirao klauzulu o “višoj sili” zbog turbine za gasovod “Severni tok 1”, koju je poslao nemačkoj kompaniji Siemens na servis. Siemens je servis obavio u fabrici u Kanadi koja je blokirala povrat turbine, budući da je Gazpromu uvela sankcije.

Vest je među trgovcima ponovo raspirila strahovanja od slabog snabdevanja koja su ove godine potencirale zapadne sankcije na rusku naftu i goriva zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da bi obustava isporuka ruskog gasa u Evropu izazvala pad ekonomija u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Italiji oko pet odsto. Cene su pale zbog slabije aktivnosti, a samim tim i slabije potražnje za naftom.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) posetio je prošle nedelje Saudijsku Arabiju, koja je najveći izvoznik nafte, s namerom da ugovori veću proizvodnju koja bi obuzdala cene goriva. Međutim, zvaničnici Saudijske Arabije bili su neodređeni u izjavama o proizvodnji.

Saudijski ministar spoljnih poslova rekao je da problem predstavljaju kapaciteti za preradu, a ne nafta.

“Do danas nismo primetili nestašicu nafte na tržištu. Nema dovoljno kapaciteta za preradu, što je takođe problem, pa moramo da ulažemo više u rafinerijske kapacitete”, rekao je novinarima u utorak u Tokiju princ Fejsal bin Fahran el Saud (Faisal bin Farhan Al-Saud).

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u ponedeljak koštao 108,76 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...