Promena fokusa ulagača izazvala oscilacije u ceni

Cena nafte na londonskom tržištu ispod 102 dolara

SvetVesti

25.7.2022 11:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena nafte na londonskom tržištu ispod 102 dolara Cena nafte na londonskom tržištu ispod 102 dolara
Cena nafte na londonskom tržištu prošle nedelje je porasla jer su trgovci procenili da bi, uprkos usporavanju rasta svetske ekonomije, ponuda mogla biti slabija... Cena nafte na londonskom tržištu ispod 102 dolara

Cena nafte na londonskom tržištu prošle nedelje je porasla jer su trgovci procenili da bi, uprkos usporavanju rasta svetske ekonomije, ponuda mogla biti slabija od potražnje. Danas je, međutim, vrednost referentne Brent nafte u padu. 

Cena barela na londonskom tržištu trenutno iznosi 101,8 dolara. Američka WTI nafta prodaje se po ceni od 93,21 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.com.

Prošle nedelje cene nafte su prilično oscilirale, zavisno od toga da li su u fokusu ulagača bile vesti o potražnji ili ponudi. Zbog visoke inflacije, većina centralnih banaka u svetu povećava kamatne stope, što će usporiti rast ekonomije, a time i potražnje za naftom.

Prošle sedmice Evropska centralna banka podigla je ključne kamate 0,5 procentnih bodova, više nego što se očekivalo, dok će ove američki Fed ponovo povećati kamatne stope, verovatno 0,75 procentnih bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Ulagače brine i situacija u Libiji u kojoj se zbog sukoba između vlasti i pobunjenika često prekida proizvodnja.

S druge strane, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), domaća proizvodnja nafte raste, dok potražnja slabi. Prema poslednjim podacima, na benzinskim pumpama je zbog rekordnih cena potražnja na vrhuncu letne sezone putovanja pala gotovo osam odsto na godišnjem nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...