Odgovor Moskve na zaplenu ruske imovine na Zapadu

Nacionalizacija udela kompanija Danone i Carlsberg u Rusiji po ukazu predsednika

AgrobiznisSvet

17.7.2023 10:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nacionalizacija udela kompanija Danone i Carlsberg u Rusiji po ukazu predsednika Nacionalizacija udela kompanija Danone i Carlsberg u Rusiji po ukazu predsednika
Država je preuzela kontrolu nad ruskom filijalom francuske mlekare Danone, kao i udeo danske kompanije Carlsberg u ruskoj pivari Baltika Breweries, prema ukazu koji... Nacionalizacija udela kompanija Danone i Carlsberg u Rusiji po ukazu predsednika

Država je preuzela kontrolu nad ruskom filijalom francuske mlekare Danone, kao i udeo danske kompanije Carlsberg u ruskoj pivari Baltika Breweries, prema ukazu koji je u nedelju potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin.

U ukazu je navedeno da se udeli u kompanijama Danone Russia i Baltika Breweries, koji su u stranom vlasništvu, stavljaju na „privremeno upravljanje“ vladinoj agenciji za imovinu Rosimušćestvo, prenosi Reuters.

Prethodno su ruske podružnice nemačke energetske kompanije Uniper i finske kompanije Fortum stavljene pod državnu upravu u aprilu. Kremlj je tom prilikom upozorio da bi mogao da privremeno zapleni više zapadnih sredstava, kao odgovor na zaplene ruskih sredstava u inostranstvu.

Kompanija Carlsberg navela je u saopštenju da nije primila zvaničnu informaciju od ruskih vlasti u vezi sa ukazom predsednika i posledicama po pivaru. Carlsberg je u junu saopštio da je potpisao sporazum o prodaju svog poslovanja u Rusiji, kao i da mu treba regulatorno odobrenje.

Kompanija Danone navela je u saopštenju da analizira ovo pitanje, dodajući da odluka Kremlja neće uticati na njene finansijske smernice za 2023. godinu. Francuska kompanija saopštila je prošlog oktobra da traži kupca za svoj posao sa mlečnim proizvodima u Rusiji, kao i da je cenanjenog biznisa 1,12 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...