Austrijanci odlažu odlazak sa unosnog tržišta

Raiffeisen banka kasni sa napuštanjem Rusije

BankeEUSvetVesti

6.7.2023 14:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

Raiffeisen banka kasni sa napuštanjem Rusije Raiffeisen banka kasni sa napuštanjem Rusije
Raiffeisen Bank International odlaže svoje planove za napuštanje Rusije, dok Austrija pojačava napore da održi dugogodišnje veze sa Moskvom, navode izvori upoznati sa stavovima... Raiffeisen banka kasni sa napuštanjem Rusije

Raiffeisen Bank International odlaže svoje planove za napuštanje Rusije, dok Austrija pojačava napore da održi dugogodišnje veze sa Moskvom, navode izvori upoznati sa stavovima banke. Raiffeisen banka, najveća zapadna banka u Rusiji, najavila je ranije da namerava da napusti Rusiju do septembra.

Banka je dugo pod pritiskom evropskih regulatora, a Austrija i Raiffeisen našli su se pod istragom Sjedinjenih Američkih Država zbog svojih ruskih veza, uprkos sankcijama. Austrija i Reiffeisen banka opiru se pritiscima, nadajući se da će rat u Ukrajini biti uskoro završen, prenosi Reuters.

Austrijski zvaničnici, pojačali su u međuvremenu odbranu Raiffeisen banke u Evropi i SAD, ističući da je nepravedno izdvojena. Iako Beč javno podržava Ukrajinu, nekoliko zvaničnika navelo je, pod uslovom anonimnosti, da ne žele da potpuno prekinu višedecenijske veze sa Rusijom.

Raiffeisen banka još nije predstavila supervizorima u Evropskoj centralnoj banci svoj plan za napuštanje Rusije, što praktično znači da je njeno povlačenje do septembra neizvodljivo. ECB treba da odobri plan, pre nego što Reiffeisen zatraži zeleno svetlo za odlazak iz Rusije od svojih akcionara.

Austrijskoj banci biće potrebno i odobrenje ruske centralne banke i ministarstva finansija. U slučaju prodaje Raiffeisen banci biće potrebno i odobrenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ruske vlasti stavile su do znanja austrijskoj banci, koja ima oko 2.600 korporativnih klijenata, oko četiri miliona vlasnika računa i 10.000 zaposlenih, da žele da ona ostane jer omogućava međunarodna plaćanja. ECB pozvala je Raiffeisen da ove godine ne isplaćuje dividende zbog zabrinutosti za njen status u Rusiji. Banka je prošle godine saopštila da je gotovo utrostručila svoje prihode u Rusiji.

  • SENSEI

    7.7.2023 #1 Author

    Geopolitička situacija na istoku menja i ekonomiju Evrope

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...