Nasuprot očekivanjima stručnjaka

Raiffeisen banka utrostručila zaradu u Rusiji

BankeNovacSvetVesti

2.8.2022 15:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Raiffeisen banka utrostručila zaradu u Rusiji Raiffeisen banka utrostručila zaradu u Rusiji
Raiffeisen Bank International (RBI) ostvarila je 1,7 milijardi evra konsolidovanog profita u tekućoj godini, odnosno zabeležila je 2,8 puta veći profit. Dobit banke od... Raiffeisen banka utrostručila zaradu u Rusiji

Raiffeisen Bank International (RBI) ostvarila je 1,7 milijardi evra konsolidovanog profita u tekućoj godini, odnosno zabeležila je 2,8 puta veći profit. Dobit banke od poslovanja u Rusiji utrostručena je u istom periodu i iznosi 791 milion evra. Dobit nakon oporezivanja takođe je utrostručena na 630 miliona evra.

Neto prihod od kamata RBI u Rusiji u prvih šest meseci povećan je 1,8 puta u odnosu na isti period prošle godine, na 615 miliona evra, prenosi Komersant. Operativna dobit banke povećana je 2,7 puta na 1,34 milijardi evra, prema finansijskom izveštaju RBI.

Austrijska RBI prekinula je u maju odnose sa nizom ruskih banaka koje su imale korespodentne račune. RBI je saopštila da je ta odluka doneta u želji za „proaktivnom“ kontrolom obima transakcija koje može da obradi na vreme u korist klijenata sa otvorenim korespondentskim računima.


RBI je u julu, prema navodima agencije Reuters, raspisala konkurs za zapošljavanje u Rusiji. Glavni razlog za ogroman porast zarade RBI je iznenađujuće snažna apresijacija ruske rublje, koja je u drugom kvartalu ojačala za 60 odsto u odnosu na evro i 50 odsto u odnosu na dolar, prenosi Wall Street Journal.

Vrednost akcija austrijske banke porasla je u sredu za oko pet procenata. Suprotno očekivanjima, Rusija je bila beliki pokretač profita za Raiffeisen banku, navode analitičari. Problem za RBI je što zarađeni novac ne može da iznese iz Rusije, a banka je saopštila da razmatra strateške opcije za rešenje ove situacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...